kitadimanta Creative Commons License 2024.02.29 0 0 2476

Eszembe jutott egy jó példa: Ha még soha nem hallottad, akkor is érted, de legalábbis sejted, mit jelenthet ha valakire azt mondják fafej.  De azt is érted, ha azt hallod, tökfej. Durvább változatban seggfej.  Ehhez elegendő, ha valaki összerakja ezeket a már meglévő szavakat és máris egy új szó fog kialakulni, aminek a jelentése mindenki számára világos: olyan embert jelent, akivel nehéz szót érten: keményfej(ű)

Amikor a gyököket összerakták hasonló elv alapján történt, a hangokat a maguk jelentésének megfelelően (mint az összetett szavak esetében) kapcsolták egybe.

Ezért lehetséges, hogy különböző területeken hasonló, ugyanakkor különböző hangokat is használtak a gyökök építésére, mert más jellemzők alapján válogattak a hangok közül.

Ez egy olyan természetes szóalkotási folyamat, amit nem lehet mással helyettesíteni. Teljesen elképzelhetetlen, hogy egy szót egy másikból alkossanak, megváltoztatva annak egyik, vagy másik hangját. Hogyan kell ezt elképzelni? Összeült a nagytanács és elhatározta, hogy holnaptól az E hang helyett A hangot használunk, és annak az a szónak ez, és ez lesz a jelentése? Végiggondolta ezt valaki?

Előzmény: kitadimanta (2473)