Igazság80 Creative Commons License 2024.02.29 0 0 2479

Alig 5 napja volt téma a SZAK  gyök,  2421.  és 2424. beszéltük is.  Arról, is szó volt hogy nem egy esetben szimplán csak egyszerűen átírták a már magyarul toldalékolt hangalakot, egyértelműen bizonyítható. 

 

Többféleképp írtak át magyar szavakat/szóelemeket, számos példát írtam már rá és számos példát még fogok erre írni, mert kimeríthetetlennek tűnő az ilyenek mennyisége.

 

Van SEG kezdettel is SZAK gyökű szavunk odaát, meg van SEC kezdettel is, de bizonyosan van még egyéb módokon is.     Nehogy már bárki azt higgye, hogy a latin nyelvben bármiféle gyök is kialakult.))  Viszonylag új nyelv, egyszerűen már a kész szavakból variáltak, gyakorta a magyar ragozás is meglátszik a szavaikban.

 

SECAMEN ----- vágás, metszés, hasítás-------  SZAKMÁNY,  régen jó sok mindenre mondták.  SZAKaszol, aki ilyet tesz.

 

SECTOR--- vágó, elvágó,  levágó----  azaz SZAKÍTÓ  másképp mondva, ebből a hangalakjuk...

 

SEGMEN:    levágott darab,  szelet,  darabka,  vágás----- ugyanaz, mint a SACAMEN, csak ezt G-re írták át.

 

SECEDO:  félremegy,  elmegy,  eltávozik, elszakad   -------  SZAKADÓ  szavunk van ott ragozottan.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SZÉKELY  szó mindenképpen a SZÉKEL, azaz letelepedett és SZÉKhelye van.   Szinte biztosra veszem, hogy a SICULI formához is köze van.   A SZÉK sok település nevében is hely   jelentéssel bíró, amolyan SZÉKhely értelmezéssel.    Ez amúgy arra utalhat, hogy  míg más népek vándoroltak, nekik már voltak SZÉKeik,  ahol megtelepedtek.  A megkülönböztető névnek ez esetben van létjogosultsága és értelme...