Sony Black Creative Commons License 2024.03.10 0 3 47585

Ez igazából ez azért vicces mert a C13 van csak. Olyan nincs hogy C13x :)

Ahhoz hogy ezt megértsd tudni kellene mit jelentenek a számok ;-) Gondolom tudod, mert ha más nem te biztos! De azért leírom, mert kicsit unom már hogy néha néha betéved ide egy hozzád hasonló, aki nem hogy örülne hogy van azért itt szakember is, hanem egyből fogást akar találni rajta, rajtunk, hogy hízzon a mája hogy ő okosabb volt, és meg mutassa ő a király, én meg egy szar vagyok a szakképzettségemmel együtt, mert ő ezt sokkal jobban tudja... és itt aztán ha valamit elírok vagy nem hajszálpontosan mondom, akkor "hop-hop elkaptalak!!!" érzést kell kelteni szigorúan!. :)

Na tehát akkor a C jelölés ugyebár a zárt égésterű készülék. Az első szám ami jelen esetben 1-es, azt jelenti hogy homlokzati a kivezetés, vagy ha úgy tetszik parapetes. A második szám ami itt 3-as, azt jelenti hol helyezkedik el a ventilátor az égéstérben. Ha előtte, akkor 2-es ha utána akkor 3as. Magyarul a C12-nél kifele szívja az égésterméket, a C13-nál pedig befele fúja a levegőt, vagy a gáz levegő keveréket az égéstérbe. Jól mondom mester? 

 

Definiálva, jogszabályból kimásolva:

 

C1 típusú gázfogyasztó készülék
A C1 típusú gázfogyasztó készülék vízszintes elrendezésű levegő bevezetésére és égéstermékének kivezetésére szolgáló kivezetéseit a gázfogyasztó készüléket befogadó épületnek ugyanazon a homlokzatán kell elhelyezni. Ha a gázfogyasztó készülék égési levegő beszívására és égéstermékének kilépésére szolgáló kivezetéseit olyan egymástól elkülönült részek tartalmazzák, amelyek a telepítés során változtatható távolságban helyezhetők el, akkor ezeket a kivezetéseket, a gyártó telepítésre vonatkozó előírásával összhangban úgy kell elhelyezni, hogy azonos légnyomású térbe kivezetettnek minősüljenek. Ez a gázfogyasztó készülék típus konstrukciós kialakítása szerint égéstermék-elvezetőhöz nem csatlakozatható. A gázfogyasztó készülék külsőfali égéstermék kivezetését tilos a külső falsíkhoz képest kifejezetten besüllyeszteni.

 

C13 típusú gázfogyasztó készülék
A tűztér előtt elhelyezkedő ventilátort tartalmazó C13 típusú gázfogyasztó készüléket a 24. ábra szerinti sémának megfelelő elrendezésben kell telepíteni.

 

Igen, ott a gépkönyvben lehet szétválasztott homlokzati kivezetés, de a valóságban nem csinálunk ilyen baromságot. Egyrészt jogszabály szerint ez koncentrikus. Másrészt meg azért sem, mert akkora idióta gázszerelő nincs a földön aki, egymás mellé üt 2db 80-as lukat a homlokzatra, amikor 1db 100-as is elég! :XD Remélem hogy kielégítő voltam, és lepattansz rólam ;-) részemről ennyi. Köszönöm szépen!

Előzmény: HWK12 (47582)