realfan Creative Commons License 2024.03.21 -2 3 6544

Kíváncsi vagyok néhány véleményre a vendégszurkolók számának folyamatos visszaszorításával kapcsolatban. A bajnokságunkban általánosan az tapasztalható, hogy egyre kevesebb jegyet adnak a vendégeknek. Tulajdonképpen egyszerű a kérdésem: egyetértetek a klubok "a mi házunk, a mi várunk" álláspontjával és a szövetségi 5%-os kvótával vagy inkább a 10% (körüli), a régi időket jobban idéző jegyelosztást tartanátok jobbnak?

 

Nem vitaindítónak szánom és pláne nem szeretném, hogy a mostani "bojkottról" vagy annak megítéléséről írjatok. Kifejezetten magáról a tendenciáról mit gondoltok? Melyik gondolat van többségben? Ez a jó irány?

 

Például itt van, hogy 2017-ben egy ZTE-Falco meccsre 340 db (!) jegyet küldtek Szombathelyre:

https://szombathelypont.hu/sport/ajanlok/megerkeztek-a-vasarnapi-zte-falco-meccsre-a-vendegjegyek.8739/

Most ugye 150 db jegyet vehetnek a vendégek Egerszegre.

 

Székesfehérváron 180-ról csökkent 130-ra. Szolnokon, Sopronban, Körmenden hasonló mértékű a csökkenés, számunkra Szombathelyen ennél nagyobb. De pár éve a kaposvári "régi" csarnokba is 70 db jegyet küldtek. Oroszlányban nagyon rövid idő alatt vágták meg a vendégbelépők számát.

 

A mostani, szombathelyi csökkentést leszámítva úgy történnek ezek az intézkedések, hogy mindeközben nem mehet be a "kieső" vendégek helyett több hazai szurkoló.

 

A klubok vendégekkel való kibaszósdija ráadásul több helyen a jegyárakra is kiterjed. Tavaly is írtam, a szolnoki kakasülőn lévő vendégbe a jegyár az a kispad mögötti, pályához és ott is a felezővonalhoz nagyon közeli ülőszektorba szóló jegyek árával egyezik. Egerszegen is ugyanannyiba kerül a sarokban állni, mint a lelátó közepén, sőt, hát mint múlt hétvégén láthattuk, adott esetben még többe is. De Szombathelyen is a "galérián" ugyanannyit kell fizetni a D-szektorokba (palánk mögött fenn), mint a B és G szektorokba (hosszanti lelátók közepére), miközben a kezdőkörtől való távolságban többszörös eltérés van.

Gyakran látszik az is, hogy a vendégcsapatokat és azok szurkolóit a mérkőzések előtti héten szembesíti a rendező klub a változásokkal - egész egyszerűen a klubok az aktuális szezon elején nem kötnek egymással megállapodásokat ebben a témában. Lásd a tavalyi bajnoki döntőről a szombathelyi és fehérvári jegyárak ügyét...