Leslie07 Creative Commons License 2024.03.26 -2 0 196065

AZ EGY ISTEN KULTUSZ ELLENTMOND A PRÓFÉTÁK ÍRÁSAINAK

 

 A Próféták könyvei egytől egyig Istenek Isteneként említik

a Felkent Istent. Ezzel szemben az Isten Szavának való ellentmondásra létrehozott egyházak,

akik keresztényeknek nevezték el magukat egy isten létezéséről regélnek.

Tévhitüket Pál apostol azon kijelentésére alapozzák, miszerint:

 

1.Korintusiakhoz 8:6Mindazáltal nekünk egy Istenünk van, az Atya, akitől van a mindenség, mi is ő benne; és egy Urunk, a Jézus Krisztus, aki által van a mindenség, mi is ő általa.

 

Itt a 6. versben az apostol nem azt állítja, hogy csak egy isten létezik, hanem azt, hogy nekik,mármint a zsidóknak egy istenük van,akit be is azonosít " akitől van a mindenség".

 

Aki igaz hittel kutatja és be is fogadja a próféták írásait, az tisztában van vele,hogy Izrael fiainak

azért van egy istene a sok isten közül, mert annak idején az Istenek atyja ,amikor elosztotta fiai között a népek örökségét sors által, akkor Jákób népének az Istenek Istene, a mindenség teremtője jutott örökségül. Más népeknek ellenben más istenek jutottak örökrészül sors által.

 

De ezt minden igaz hitű embernek tudnia kell, hisz erre a fontos tényre Mózes által Izrael Istenbe figyelmeztetett.

 

5. Mózes 32: 7. Emlékezzél a rég letűnt napokra, Vedd fontolóra az esztendőket nemzedékről nemzedékre! Kérdezd meg atyádat, majd elmondja, Véneidet, ők majd elbeszélik! 8. Amikor kiadta a Fönséges a népnek örökségét, Amikor az emberek fiait különválasztotta, A népeknek határokat Az Isten fiainak számához mérten szabott. 9. Mert az Úrnak a népe lett a része, Jákob jutott neki örökségül.

 

Nos mindezek ismeretében értheti meg valaki, hogy miért állította az apostol, miután kihagsúlyozta, hogy az égben sok isten és sok úr van, hogy nekik ,mármint Jákób nemzetének csak egy Istene van.

 

1. Kor. 8:5Mert ha vannak is úgynevezett istenek akár az égben, akár a földön, aminthogy van sok isten és sok úr;6Mindazáltal nekünk egy Istenünk van, az Atya, akitől van a mindenség, mi is ő benne; és egy Urunk, a Jézus Krisztus, aki által van a mindenség, mi is ő általa.

 

Izrael prófétái név szerint is ismerték a nemzetek isteneit. Jefte, aki Izrael bírája volt, az amoniták istenét meg is nevezte:

 

Bírák 11:14Ismét külde pedig Jefte követeket az Ammon fiainak királyához;15És monda néki: Ezt izeni Jefte: Nem vette el Izráel sem a Moáb földét, sem az Ammon fiainak földét;24Hát nem úgy van-é, hogy amit bírnod adott néked Kámos, a te istened, azt bírod? Mi meg mindazoknak örökségét bírjuk, akiket az Úr, a mi Istenünk űzött ki mi előlünk.

 

Izrael Istene az Úr a saját örökségét előbb Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak adta, a Kámos nevű 

isten pedig a saját örökségét Ammon fiainak adta. Az Istenek szabadon rendelkeztek az örökségükkel,

amit az Atyjuk sors által szétosztott közöttük, mindnyájuknak egy egy földterület jutott örökrészül.

 

Izrael Istene a saját örökrészét végül Jákóbnak adta. Jákób pedig a saját háza népével elfogadta 

ezt az Istent, aki Mindenható Istenként mutatkozott be neki Istenének.

 

1.Mózes 35:2Akkor monda Jákób az ő háza népének, és mind azoknak, kik vele valának: Hányjátok el az idegen isteneket, kik köztetek vannak, és tisztítsátok meg magatokat, és változtassátok el öltözeteiteket.3És keljünk fel, és menjünk fel Béthelbe, hogy csináljak ott oltárt annak az Istennek, ki meghallgatott engem az én nyomorúságom napján, és velem volt az úton, amelyen jártam.9Az Isten pedig ismét megjelenék Jákóbnak, mikor ez jöve Mésopotámiából, és megáldá őt.10És monda néki az Isten: A te neved Jákób; de ne neveztessék többé a te neved Jákóbnak, hanem Izráel légyen neved. És nevezé nevét Izráelnek.11És monda néki az Isten: Én vagyok a mindenható Isten, nevekedjél és sokasodjál, nép és népek sokasága légyen te tőled; és királyok származzanak a te ágyékodból.12És a földet, melyet adtam Ábrahámnak és Izsáknak, néked adom azt, utánad pedig a te magodnak adom a földet.13És felméne ő tőle az Isten azon a helyen, ahol vele szólott vala.

 

Annyit azért tudni kell, hogy az istenek közül Jákób népének nem akárki adta oda az örökrészét, hanem az Istenek Istene, akit az istenek atyja felkent a társai, azaz a többi Isten fölé. Jákób népe mögött az Erős Isten áll, a Teremtő Isten, aki hatalma szavával fenntartja a mindenséget.

 

Zsidók 1:1Minekutána az Isten sok rendben és sokféleképpen szólott hajdan az atyáknak a próféták által, ez utolsó időkben szólott nékünk Fia által,2Akit tett mindennek örökösévé, aki által a világot is teremtette,3Aki az ő dicsőségének visszatükröződése, és az ő valóságának képmása, aki hatalma szavával fenntartja a mindenséget, aki minket bűneinktől megtisztítván, üle a Felségnek jobbjára a magasságban,

 

Nos ennyit illik tudni az Isten fiak Atyjáról, az istenekről és az Istenek Istenéről annak, aki azt állítja, hogy hisz a próféták írásaiban.