kitadimanta Creative Commons License 2024.03.26 0 0 2568

"ÚESz: atya: Bizonytalan eredetű, esetleg örökség, talán uráli kori tővel, magyar képzéssel."

Ja... uráli. Mi más lehetne? Az Isten szavunk nagy valószínűséggel azonos a hatti Estan (Napisten) hettita Istanu, illetve a sumer-akkád Istin, (egy, egyetlen) szóval.

Hettita nyelven Arinna Ata, nem egy Isten, hanem egy istenpár, Anya és Atya jelentésű.

 

Fontos momentum, hogy a térségre a napistennő (és ennek megfelelően a nők) tisztelete volt a jellemző.

"In the 13th century BC some explicit efforts toward syncretism appear in inscriptions. The queen and priestess Puduhepa worked on organizing and rationalizing her people's religion.[16] In an inscription she invokes:
Sun goddess of Arinna, my lady, you are the queen of all lands! In the land of Hatti you have assumed the name of Sun-Goddess of Arinna, but in respect to the land which you made of cedars,[b] you have assumed the name Heba."
(Az ie 13. században a szinkretizmus felé tett kifejezett erőfeszítések megjelennek a feliratokban. Puduhepa királyné és papnő népe vallásának megszervezésén és racionalizálásán dolgozott.[16] Egy feliratban így hivatkozik:
Arinna napistennője, hölgyem, te vagy minden vidék királynője! Hatti földjén felvetted Arinna Napistennője nevét, de a cédrusfából épített földre vonatkozóan felvetted a Heba nevet.)
Ezt a Heba nevet viselte Abdi Heba is, Jeruzsálem egykori uralkodója, még a héberek előtt.
A Kaukázusban maradt magyarokról is azt írták, hogy kifejezetten nő-tisztelők.

 

Bau - más néven babba -  istennő akinek hét lánya van › nálunk Nagy Boldogasszony (Babba Máriaként ismert) és hét lánya.... Ez magyar kuriózum is...
"Ninurta was believed to be the son of Enlil." - Írja https://hu.wikipedia.org/wiki/Ninurta , akit Nimroddal azonosítanak. (Ugye, ismerős a Nimród-legenda?)  De ez a Ninurta név csak magyarul érthető, hiszen a Nin=nő/nine/néne jelentésű, így nem lehetne férfi, de ott van mögötte az -ur toldalék, amitől Nin ura/férje olvasatot kap. Úgy, mint az Amherst papiruszon Anat Jahu › Anat férje Jahu.
A dingír csillag képírás-jele - Inanna szimbóluma a pecséthengeren a magyar népművészet kedvenc mintája (nyolc ágú rozetta)
Másik Inanna szimbólum az életfa = tprus rovásjel, és szintén ismert minta, sokszor a nyolc ágú rozettával együtt.

 

Ehhez még hozzá kell tenni, hogy a 3. évezredtől Ugarit lakosságát az ún. „nyakperecesek” váltották föl. Magyarország, Ausztria területén is tucatszám kerültek elő hasonló ékszerek a 25-15. sz.-i sírokból, mely a Duna német-, osztrák- és magyar szakaszán, de még a Tisza mentén élőknél is jellemző viselet volt,
https://mobilitas.ri.abtk.hu/?media=negyezer-eves-hamvasztott-csontokbol-rajzolodik-ki-egy-elokelo-no-es-iker-magzatainak-tragikus-sorsa&lang=hu
Egy időre eltűntek e térségből az ilyen leletek és Ugaritban bukkannak föl pár száz év múlva.
Később, a kr.u. 9-11. sz-ban a Kárpát-medencében újra „divatba jött” a viseletük.

A párhuzam a két térség - K.M. és Közel-Kelet/Elő-Ázsia - közt sok más egyezéssel együtt igen feltűnő...

Előzmény: Carnuntum (2564)