Carnuntum Creative Commons License 2024.03.31 0 0 2592

"Ezek után — először is a »Viz istenségről« lesz szó. A mordva istenek nemzék-rendében a Viz-isten »Ved-Páz,« más-képen »Ved-mastir Páz« »Pakszä Patyáj«-nak az Anya istennő 3-ik leányának a fia, — de mint alább látni fogjuk, fürdéskor »Viz atyához« és »Viz anyához« könyörögnek; ugyanaz az eset a »Föld istennel« is, s úgy látszik, hogy ez az általánosb, — innen van az, hogy nálunk is a »Viz anya,« »Föld anya« nép-meséinkben fenmaradt; ellenben a mordva isteneknek meg-felelő nemzedékrend csaknem egészen kihalt; a nép nem emlegeti már őket, s csakis népmeséinkben élnek még fölismerhetőképen. Mint az értekezésemben ismertetett Melnikov-Aspelin-féle hitregészeti dolgozatból láthattuk, az áldomások vagyis isteni tiszteletek a mordváknál lényegben igen keveset különböztek egymástól; az összes különbség az áldozatot tevők (férfiak és férjezett nők, hajadon leányok, özvegyek, gyermekek), továbbá az áldozati marháknak különbségében állott, s hogy ezenkívül az isteneknek az áldomásra meghívásakor, az istenség, kinek ünnepét ülték, külön is megnevezteték."

 

 

ŐSVALLÁSUNK FÖISTENEI  47 .

 

E R T E K E Z E S E K A N Y E L V - ÉS S Z É P TUDOMÁNYOK»KÖRÉBŐL.

KIADJA A MAGYAR TÜDOMÁNYOS AKADÉMIA.

A Z I. O S Z T Á L Y R E N D E L E T É B ŐL

SZERKESZTI GYULAI PÁL

OSZTÁLYTITKÁR. IX. KÖTET. VII. SZÁM. 1881. 

 

------

 

A magyar ősvallás egy nagyon ősi szóhasadásra mutathat rá. Sok nyelvben figyelhető meg az atya és a folyó (víz név) etimológiai közelsége.

 

 

Attila név, mint "ugor" *attɜ (apa; nagyapa) +  -el/öl, ele/öle főnév képzővel, mint víznév.

Jelentése: "(víz?) atya". 

 

Más nyelvekben is megfigyelhető a párhuzam az apa-atya és víz szavak eredete között. Lehetséges, hogy a nagyon ősi időkben fejlődtek szét más értelművé?

 

Örökség az uráli korból. üťwiťwətveďväď, [*ßete].  =/= "ugor" * aťɜ; ’attɜ (apa; nagyapa)

óind udakám ’ua.’; gót watō ’folyó’; óe. szl. voda ’víz’;  =/= Vater

 

Ha mindezek mellé teszük még más korai magyar nevünket, p. Ügyekét, akkor szintén meglepő névetimológiai azonosságot fedezhetünk fel, a régi folyó szavunkkal kapcsolatban.

 

Ügy: Szóhasadással keletkezett, belső keletkezésű, az ősmagyar →víz változat szó eleji ß hangjának szóhasadása

 

A víz jelentésű ügyből, bedig úgy lett Ügyek, ahogyan a ßete-ből lett Etele.

 

Érvek a szóhasadás mellett:

 

Kiemelkedő vezető kapta az Attila és az Ügyek nevet is, mindkettő jelent folyó/víznevet, a víznév (ßete) pedig viszamutat az ősi aťɜ; ’attɜ -szóra.

 

Az ősi vallások figyelmevételével, nagyon is valószínű a néveredetek ősi szóhasadással való keletkezése, amely nem csak a finnugor nyelvekből mutatható ki, hanem analóg az ie. nyelvekkel is!

Előzmény: Carnuntum (2591)