Livcsi30 Creative Commons License 2024.04.15 0 3 12463

Sziasztok! MSC WORLD EUROPA 

 

Tegnap értünk vissza az egy hetes körùtròl, s gondoltam leìrom a tapasztalatokat.

Bechekkolàs secc percc alatt megvolt, mert itthon màr az appben mindent kitöltöttünk.

 

 

12. emeleten laktunk,  egy belsö kabinunk és egy promenàdra nézö erkélyes kabinunk volt,2 - 2 före. A kettö kb ugyanaz, teljesen kényelmes, jòl el lehet férni. A belsö kabinban csak egy szekrény volt a ruhàknak, az erkélyesben egy egész gardròb. Az promenàdost kiprôbàltuk, de legközelebb maradunk a tengerre nézöre. A promenàdon reggel 7-töl szòl a zene éjfélig, de volt hogy még éjjel 3kor is ordibàltak odalenn. Ès hàt az ajtòk jòl zàrtak, azért ez meg az behalatszott. Nekem hiànyzott a napsütés is. Nem minta lett volna idönk a szobàban ücsörögni. 

A hajò hatalmas, nagyon szép. Nekem ùjdonsàg volt a lift rendszer. Nem abba szàllsz be ahova akarsz, hanem beadod az emelet szàmàt, és a lift mondja meg hova szàllj. 10 lift van a hajòn belül, plussz kettö a promenàdon, de azok csak a 18 és 19. szintre közlekednek. 

Büfé étterem két szinten, szòval mindig lehet talàlni helyet. A büfé annyira nem jött be. A reggeli mindig ugyanaz volt, a vacsoràzni csak egyszer voltunk a büfében, arra jò volt. Nekem hiànyzott a desszert és a gyümölcsvàlaszték. Azok elég szegényesek voltak. Az ültetéses étteremben nagyon finomakat ettünk, minden nap màs a vàlaszték. Elöétel-föétel-desszert, 4 lehetöség közül lehet vàlasztani, van gyerek kàrtyàjuk is. 

 

MSC-s programmokra nem fizettünk be, azoknak nem vagyok a hìve, magunknak szerveztünk mindent. Mi Genovabòl indultunk, ott nem néztünk körül, mert màr vagy 10szer voltunk Ligùriàban. De a hajô nagyon jò helyen àll, onnan az aquarium nincs messze, vagy le lehet menni Portofinoba. Cinuqe terrét innen nem ajànlom, az idöben nagyon necces. Az én személyes kedvencem Camogli, Rapallo és Genova között. Az egy igazi kis gyöngyszem.

Nàpolyban szintén gyalogtàvolsàgra àllt a hajò, a belvàros 10 perc. 

Messinàban szintén  a központban àlltunk, de a vàros nem tartogat sok mindent. Mi elvonatoztunk Taorminàba, az àllomàsròl 1.10 Euro/fö a busz fel a központba. Ez nagyon szép hely, el lehet ütni az idöt. Mi innen a felvonòval lementünk megnézni az ISola Bellàt, majd busszal vissza az àllomàsra. Kényelmes volt, nem stresszeltünk, belefért minden. Mi a vonattal kezdtünk, és visszafelé Messina.

Valetta: gyalog felfelé kb 15 perc lehet a vàros, mi lifttel mentünk, az kb 5 percre volt a hajòtòl, és 1 euro/fö a napijegy. Mi visszafelé gyalogoltunk. Itt vàrost néztünk. 

Tengeri nap: nagyon sok a napàgy, ùgyhogy szerintem mindenki talàl középen vagy hàtul magànak lehetöséget. A jacuzzinàl volt nagy sorbanàllàs- pedig abbòl is van 10- àltalàban 15 percenként küldték ki a népet. Vannak pincérek akik egész nap jönnen mennek, nàluk egyszerübb és gyorsabb rendelni mint a bàrban. 

Barcelona: Messze volt a vàrostòl. Elözö este raknak a szobàkba egy vouchert a shuttle buszra. Aki akarja hasznàlni, csak ki kell tölteni és a buszra szàllàs elött odaadni a személyzetnek. 10euro/fö oda vissza ùtra. Szerintem ez okés volt. Sokan voltak akik visszafelé a vàrosbòl fel akartak szàllni, de nem volt  nàluk a papìr ìgy nem engedték öket.  A shuttle a WTC-hez visz Barcelonàban, onnan megy a hop on Hop off, ha az valakinek érdekes. 

Messina: Nagyon-Nagyon messze van a vàrostòl a hajò. Itt 17 Euro/fö a shuttle. Na ezt sokaltam. Ha elindultok a kijàrat utàn a zöld csìkot követve, elértek egy ingyenes shuttle buszhoz, ami bevisz a vàrosba, a plàza mögött rak ki. Mire mi odaértünk nagyon hosszù sor volt, ìgy követtük tovàbb a zöld vonalat. Pàr perc utàn elértünk egy körforgalomhoz, ahonnan a 35T jelzésü busz vitt a vàrosba 1 euro/fö àron. sehol nem àllt meg csak a végén. Teljesen jò volt. A vàros nekem speciell pozitiv csalòdàs volt, tetszett, tisztasàg volt, igaz sokan voltak. Van Hop on hop off Colorbus néven, meg megy egy kisvonat is körben a vàroson. De arra nem sikerült felülnünk, mindig tele volt. Mi gyalogoltunk végig. Visszafelé megtalàltuk az ingyenes buszt. A Five Guys mellett kell bemenni egy fehér kapun, onnan indul a busz a hajòhoz. 

 

Programmok: Az appben ùgy kb este 7-fél 8-tòl lehet foglalni a màsnapi helyeket. Majdnem minden nap màs elöadàs van, talàn egy müsor volt amit két nap adtak. Ha esetleg màr nem kaptok helyet,akkor ha kezdésre odamentek, akkor beengednek, amùgy nézik a kàrtyàt. Szìnvolalas, igényes müsorok voltak. 

Volt fehér este, gàla este, piros este, 60-70 es évek. 

Vacsi idök:  fél 6, fél 8 és fél 10. Ha valakinek nem tetszik amit kapott cserélni lehet. 

 

Ami nekem zavarò volt, hogy nagyon sok iskolàs csoport volt. Nàpolyban és Messinàban nagyon sokan szàlltak fel 17-18 éves korosztàly, tanàrral vagy anélkül. Hàt ök el tudtàk foglalni a jacuzzikat rendesen, néha viselkedni sem tudtak, hangosak. Mi eddig mindig a nyàri szünetben utaztunk, meg ezen az ùton nem voltunk még, ìgy ezt nem tudom most àltalànosìtani, de azért kivàncsi lennék hogy itt mindig ez van e, vagy csak tavasszal az érettségi elött? 

A màsik ami nekem negatìvum volt, hogy a Promenàd végében nagyon kevés volt az ülö lehetöség. Bàr làttam aztàn képeket a hajòròl, ahol sokkal több volt kirakva, ùgyhogy lehet ez most csak évszakfüggö volt. Ha meg esetleg talàltam helyet, és szerettem volna nézni az indulàst, mindneki beàllt elém. 

 

Összességében amùgy szuper volt, jò lett volna még egy hét:) 

 

Livia