erobika Creative Commons License 2024.04.17 0 0 2252

Nálunk ez miért nem működik?

(Költői kérdés, mindnyájan tudjuk rá a választ. De ha mégsem tudnánk, az alábbi cikk részleteiből kiderül.)

 

Nemrég láttam egy érdekes film összeállítást a japán tisztaságról. Makulátlan rend az utcákon, az otthonokban, a különféle intézményekben, metró és vasútállomásokon, közlekedési járműveken. Nem hittem a szememnek. Európában ilyen példás rendet egyetlen országban sem lehet találni.

 

Többet akartam erről tudni. Rákerestem a neten, ahol nem egy cikket lehet olvasni a japán tisztaságról.Többet ugyan nem tudtam meg, mert tök ugyanezeket láttam az összeállításban, de ennél többet nem is kell róla tudni. Minden magáért beszél.

Levontam a konzekvenciát. Általánosságban véve nekünk nem fontos a tisztaság. Annak ellenére, hogy sokaknak fontos az otthonuk tisztasága, még ha a rendezettsége nem is annyira. De az utcán és a járműveken már ezzel nem mindenki törődik. Ott hagyják a szemetet, ahol éppen képződik náluk az útjuk során. Az üres fémdobozokat, műanyag flakonokat, zacskókat, ételmaradékokat. Járművek ülésein, parkolókban, az erdőben, stb.,stb. Rengeteget tudnék erről mesélni. Egy forgalmas KFC-ben dolgozom, és a KFC parkolóját naponta többször fel kell söpörni. Sokan elvitelre kérik az ételt, megeszik a kocsiban, a maradékot pedig kidobják a kocsi ablakán, holott a kültéri padok mellett is van egy nagy kuka. Csak akkor ki kellene szállni az autóból. Rendszeresen vannak szétszórva kukoricacsutkák, zacskók, papírkosarak, üdítős poharak, csirkecsontok, és akkor a rengeteg cigarettacsikkről még nem is beszéltem, pedig a kültéri kuka mellett van egy elegáns fémdoboz, ahol tábla jelzi, hogy a cigarettacsikkeket ide lehet bedobni. Nálunk a közgondolkodás olyan, hogy azért vannak a szolgáltatóknak takarítói, hogy ezeket eltakarítsák, nekem nem kell törődni vele. Az emberek többségéből kiveszett a jóérzés, hogy amit otthon esetleg nem tehetsz meg, azt otthonon kívül megteheted, hiszen otthonodon kívül nem kell neked takarítani.  Japánban ilyen elő nem fordulhat. Ennek ellenére mégis szükség van az utcák, járművek takarítására. És nem azért, hogy ne legyenek mocskosak a városok, (mert mocsok aztán végképp nincs Japánban), hanem hogy makulátlanul tiszták legyenek. Mert ők így érzik jól magukat.

 

 

Ezért ilyen tiszta Japán Németh Dávid 2016-09-26

 

Miközben Japánban általános probléma a szemét kezelése, összességében ez a világ egyik legtisztább országa. A városok utcái rendezettek, minden élére van állítva, a boltosok maguk mossák a járdát üzletük előtt, ritka a graffiti, az emberek nem szemetelnek.

Bár nem minden japán ilyen rendszerető, ha a köztisztaságról van szó, a japán városok ragyognak. Japánban az az alapvető elképzelés, hogy ami tiszta, az jó. A gyerekek saját maguk után tisztítják az osztálytermeket tanítás után, a tisztító szertartások a templomokban rendszeresek, a cipőt szinte mindenhol le kell venni, még egyes éttermekben is. Pedig az utcán szemetes sincsen.

De akkor miért is ilyen tiszta Japán? Íme, nyolc ok. (Ezekből csak néhányat emelnék ki.)

1. Nincsenek nyilvános szemetesek? Nem probléma!

Az első dolog, amit észrevehet egy turista, hogy nagyon kevés hulladékgyűjtő van a városban. Szinte csak a vasútállomásokon találkozhatunk velük. Nálunk valószínűleg azért van ilyen sok szemetes, hogy az emberek még véletlenül se a földre dobják a szemetet. Érdekes, hogy mégis megteszik. A japánok viszont nem várják el, hogy mások gondoskodjanak az ő szemetükről. Őket arra tanították, hogy mindig legyenek felelősek saját környezetükért, és tegyenek meg mindent, hogy tiszta legyen a hely, ahol élnek. A szemetet általában mindenki hazaviszi. Arra, hogy a szemetet tessék hazavinni, még tábla is figyelmeztet, melyen egy béka látható. Azért, mert a hazamenni és a béka ugyanúgy hangzik japán nyelven: kaeru.

..........

5. Önkéntesek is sokat takarítanak

Sok olyan nonprofit szervezet van, amely arra törekszik, hogy páratlan legyen a tisztaság. A Greenbird is egy ilyen szervezet,  sok prefektúrában működik, és arra buzdítja az embereket, hogy rendszeresen tisztítsák meg a különböző közterületeket, például a vasútállomásokat. Az önkéntesek a legapróbb dolgokat, az utolsó cigarettacsikket is összegyűjtik. A folyamat öngerjesztő: az emberek kevésbé szemetelnek, ha tudják, hogy aztán nekik kell feltakarítaniuk.

6. A tömegközlekedésben is kifogástalan a tisztaság

Akár egy olcsó metróvonalról, akár a szupergyors sinkanszenről beszélünk, a tisztaság elsődleges. A takarítóbrigádnak ráadásul csak összesen 7 perce van mindent kitakarítani.

7.

7. Ragyognak még az utak is

Ami szintén meglepő Japánban, az a hihetetlen tisztaság és rendezettség az építkezések körül. Több építkezés mellett is elmentünk közelről, sőt még éjszaka is építkeztek a szálloda közelében, de sosem éreztem szagokat, port, vagy bármit, a hangokon kívül. Az építési területet úgy kerítik el, úgy hálózzák fel, hogy sosem száll például cement a levegőben. Az építkezés körül minden ragyogóan tiszta, az emberek biztonságáért külön őr felel a járdán. A műszak után a kamionsofőrök gondosan lemossák a járműveket. Az autópályák ennek köszönhetően még a kevésbé forgalmas területeken is makulátlanok.

És ne felejtsük el a fehér kesztyűs taxisofőröket, akik az autót polírozzák, miközben várják a következő utast.

8. A szomszédság összefog

Ha valaki Japánban él, köteles részt venni a közös takarítónapokon. Egy adott időben a környék lakossága fogja magát, reggel 7-kor felkel, fogja a lapátokat, seprűket, kaszákat, gereblyéket, ollókat és útnak indulnak. Megtisztítják a csatornarácsokat, visszavágják a fákat, kivágják a gazt, füvet nyírnak, rendbe teszik a környéket. Ez vonatkozik a közeli kis parkokra és a nyilvános illemhelyekre is. A lakosok pedig büszkék arra, hogy milyen szép és rendezett helyen élnek.