Válts nicknevet.! Creative Commons License 2024.04.17 0 0 17744

Az megvan, hogy felső-szilézia is Lengyelország része, - Meg. Attól még lehetnek autonómia törekvéseik.

(Ma Koszovó, holnap Szilézia)

(Nem német, nem lengyel, sziléziai!)*

 

lengyelül beszélnek, - Igen is meg nem is. A közelmúltbeli népszámlálásokon mintegy 900 000 ember vallotta magát sziléziainak Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában, a nyelvet (ami első ránézésre nagyon hasonlít a lengyelre) kb. 450-500 000-en beszélik. A Ruch meccsein nagy divatja van a nyelv, illetve a sziléziai szimbólumok használatának.

 

 járnak válogatott meccsre, - Nem találtam rá megbízható forrást, nem vagyok biztos benne. (Vagy talán csoport szinten nem járnak.)

 

a válogatott rendszeresen Chorzówban játsza a meccseit...? - Nem jelent semmit. Szép nagy stadion, meg lehet tölteni környékbeli és messziről érkezett lengyelekkel. Dunaszerdahelyen is volt szlovák válogatott meccs. Amúgy itt kifejezetten a Ruch szurkolókról beszélek, mert ahogy én látom van különbség sziléziai és sziléziai között. Pl. a Œlšska Wrocław szurkolókat "lengyelebbnek" érzem.

 

Soroljam még? - Nyugodtan. :)

 

*Mondjuk a német zászlós Oberschlesien drapit nézve, illetve a dortmundi haverkodást a fene se érti, főleg úgy hogy a madridiakkal régi a kapcsolat. Ja, és ott a Widzew-Ruch-Wisła koalíció. Megspékelve egy kis Slovannal. Van ott minden, mint a búcsúban. De ez legyen az ő bajuk. :)

Előzmény: egyenes lila gerinc (17743)