altenberger Creative Commons License 2024.04.18 0 0 33489

Nézem Vitézy Dávid videóját a Rákóczi út megújításáról 

 

https://www.facebook.com/reel/1123865035402904

 

a 0:37-nél látható állapotokról én is sokat gondolkodtam.

Én arra jutottam, hogy a megoldás a Rókus kápolna "kiszabadítása" lenne!

A Rákóczi út legnyomorultabb része a Rókus kórház kiszögelésének benyúlása:

 

- elválaszt két zöldíthető területet,

- leszűkíti az utat,

- elnyomja a kápolnát

 

Érdemes megnézi az utca- illetve műhold képeket!

 

Rákerestem, van-e ezzel kapcsolatban valakinek hasonló gondolata, így találtam meg ezt a bekezdést:

 

"A Rókus kórház szerintem két elkülönülő részből áll. Van egy régi magja és egy jóval későbbi, talán eklektikus kiegészítése. Pontos térképeken jól látszik hogy a Rákóczi út tölcsérszerűen szélesedik a nagykörútig, csupán a Rókus kórház egy része lóg be a szabályos szélesedésbe. Biztos vagyok benne hogy a Rókusnak ezt a részét le akarták bontani, mert a Népszínház-Nemzeti színház épp a Rákóczi út tengelyébe épület, de a Rókus azt részben kitakarta.
Szerintem érdemes lenne elgondolkodni a Rókus kiálló szárnyának elbontásán, és esetleg a Rókus kápolna beforgatásán és eltolásán a kórház bejárata előtti térre, bár a kápona akár a helyén is maradhatna."

 

Én a teljes toldalék elbontását nem tartom kivitelezhetőnek (bár szeretném!), de talán a zavaró "sarok" levágása jobban kivitelezhető volna. (Esetleg a belső udvar megnyitásával!)

 

Olcsóbb megoldásként az árkádasítás (ezzel egyébként nem értek egyet, de itt elég speciális eset áll fenn) is jó megoldás lehetne! Egy teljesen jellegtelen épületszárnyról van szó!)

 

Legolcsóbb megoldás lehetne (és a legrosszabb) a Rákóczi út 1,5 - 2 méteres "elterelése" a szemközti oldal felé: szélesebb járda a Kórház mellett, de cserében a szemközti oldalon a gyalogos forgalom csak a már meglévő árkád alatt lenne.

 

 

Előzmény: BA123 (10057)