nazareth Creative Commons License 2024.04.18 0 3 104957

Hát konkrétan a nevezett kocsikat nem ismerem, de két általános érvényű (nem csak Jägendorferre, és nem csak Roco Kurzra vonatkozó) megjegyzés:

 

1.) A közelkapcsoló-kinematikák helyes működésének feltétele, hogy a kapcsolók megvezessék egymást és a kinematikát is, azaz ne tudjanak egymáshoz képest elfordulni (összekapcsolva egymás meghosszabbításában vannak, nem térhetnek ki). Ennek az összes közelkapcsoló megfelel, a kengyeles pedig nem. Emiatt a közelkapcsoló kinematikák kengyeles kapcsolókkal használva nyeklenek-nyaklanak. Egyik legszembetűnőbb probléma velük pont az, hogy húzva és tolva a kinematikák teljesen más pozícióba helyezkednek. 

 

2.) A közelkapcsolók lényege, hogy megvezetik egymást, ívekben is egymás meghosszabbításában állnak, ezzel kényszerítik ki a közelkapcsoló-kinematikák helyes pozícióját. Viszont ez csak az összekapcsolt állapotra igaz; az összekapcsolás során nem fogják tudni behúzni a közelkapcsoló-kinematikákat a helyes pozícióba. A kengyeles kapcsoló lényegesen "igénytelenebb", emiatt ívekben könnyebben összeakad. 

Előzmény: PLACI (104956)