barangolo_11 Creative Commons License 2024.04.18 0 0 144397

sziasztok,

 

Tudom hogy volt már a téma, villanyszerelés a padláson.

 

Mi a szabály rá, vagy van-e külön valami szabvány, ajánlás?

 

5 csomópontom van a padláson, 15-17 leágazással, kerek, 100 mm-s (?) dobozban merev vezető + sodrott réz kötésekkel "hagyományos" módon (a merev rézen körbesodorva a sodrott, ráhajtva (kb 3-4 cm), és leforrasztva az egész.).

Szerintem ez a kötés betonstabil alapból (25+ éves), de nem tudom, hogy van-e jobb módszer.

 

Olyanon gondolkodtam, hogy megpróbálnám úgy csökkenteni a csomópontok számát, hogy új helyre tenném az emeleti elosztót, és innen közfalakon tetején lévő kötődobozokba direkt kábellel állnék be.

(illetve a szobák térdfalain lévő konnektorokat - szarufára szegezett MT kábel - megszüntetném.)

 

Azért is ódzkodok az átalakítástól, mert

- fent mindenféle kábel összeköttetés van a csomópontok között  - pl 3 eres fekete - barna (0) - zs dobozból másik irányba megy ki 2 fekete (összekötve) - kék (0) - zs

- pár hónapja pont betett ide valaki egy szétégett wago-t (?), ami talán pont padláson volt.

 

Viszont az apropót az adja, hogy hétvégén hajnalban tűz ütött ki a szomszéd (hónapok óta lakatlan) ingatlanában valamilyen elektromos kapcsoló hiba/kötés miatt. Nálam ráadásul a héjazat zsindely.

 

Azon agyalok még, hogy talán a folyosón körbe tudnám vésni az új gerinc helyét - a legtöbb kötődoboz ezen fal felett van kb - illetve a légkondik kábele ekkor is maradna  padláson és ha nem elég a mostani hosszúság, akkor újrakábelezni direktben a külső egység és az elosztó doboz között.

 

Köszi a véleményeteket,