questt Creative Commons License 2024.04.20 0 1 47

Előny lehet-e a befolyásos házastárs a zsíros állásoknál?

 

Kozák Dániel 2024. 04. 20. 07:56 .

 

Megnéztük, mennyire lehet jogos a nepotizmus vádja a kormányzat körül.

 

Magyar Péter és Varga Judit vitája kapcsán felmerült a nepotizmus (ön)vádja, miszerint Magyar a miniszteri posztot betöltő feleségének köszönhette az állami cégeknél betöltött állásait. Erről beszélt Varga és Kocsis Máté fideszes frakcióvezető is, amikor azonban írásbeli kérdésekkel sorozták meg a kormány tagjait, akkor egyöntetűen tagadták, hogy a rokoni kapcsolatoknak szerep juthatna a vezetői kinevezéseknél. A Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető kérdéseire adott egyenválasz szerint

a vezetői kinevezéseknél minden esetben az adott munkakörre vonatkozó megfelelő szakmai tapasztalatok az irányadók.

Megnéztük – a teljesség igénye nélkül –, hogy mennyire elterjedt a idehaza a politikusrokonok foglalkoztatása. Ezúttal csak a házastársakra koncentráltunk, vagyis a gyerekeket, testvéreket, vejeket, menyeket, szülőket nem vettük számba. Azt is megjegyezzük elöljáróban: attól még, hogy valaki valamely politikus hozzátartozója, nem feltétlenül érdemtelenül nevezték ki egy adott tisztségére.

 

Szájer József – Handó Tünde

A legmagasabbra Szájer József egykori fideszes EP-képviselő felesége, Handó Tünde vitte a politikusfeleségek közül, aki a harmadik hatalmi ág vezetője lehetett az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökeként 2012 és 2019 között. Korábban Handó maga elismert bíró volt, azonban férje befolyása nélkül aligha lehetett volna a bírák főnöke. Handó megosztó vezetőnek bizonyult, az Országos Bírói Tanács végül 2019-ben kezdeményezte az országgyűlésnél, hogy fosszák meg Handót a hivatalától. A parlament ezt elutasította, azonban Handó Tünde pár hónapra rá mégis távozott, noha még több mint egy év volt hátra az elnöki megbízatásából: alkotmánybíróvá „avanzsált”, miközben férje belebukott a brüsszeli ereszbotrányba, és a Fideszből is kilépett.

 

Kövér László – Bekk Mária

A házelnök feleségét, Bekk Máriát a járási hivatalrendszer kialakításakor, 2013-ban a lakhelyükhöz tartozó szervezet, a szigetszentmiklósi járási hivatal vezetésével bízta meg az akkori közigazgatási miniszter, Navracsics Tibor. A posztot azóta is ő tölti be.