erobika Creative Commons License 2024.04.24 0 0 2872

Jem Bendell a modern társadalmak környezeti változások eredményeképpen bekövetkező összeomlásának világszerte elismert kutatója. "ÖSSZETÖRVE Őszinte válasz az összeomlásra" c. könyve nemrég jelent meg Magyarországon.

 

Hét fejezetben részletesen elemzi az összeomlás folyamatát az energiaellátás, a bioszféra, az éghajlati rendszerek, az élelmiszer ellátás és a társadalmak vizsgálatán keresztül. Ugyanakkor úgy látja, hogy a fogyasztói kapitalizmus bírálóival és a közösségek védelmezőivel való szolidaritás szerepet játszik abban, hogy emberiségként együtt, közösen legyünk képesek válaszokat találni az összeomlás korszakának kihívásaira.

 

Ez a könyv megmutatja, hogy az érdekek helyett az értékek előtérbe helyezése lehet a természet és a kultúra közös megújításának egyetlen hiteles útja egy élhető jövő irányába.

 

Egyenlőre még csak belelapoztam a könyvbe. A 10. fejezet szól a pénzhatalomról Címe: Megszabadulni a bankoktól - a pénzhatalom és az összeomlás. Ennek alcímei is már sokatmondóak:

Értelmezés a zűrzavarban

Az adósság kényszerítette őket

Hogyan korlátozzák életünket a pénzügyi rendszerek?

Rutinszerű társadalmi-környezeti elnyomás

Rutinszerű kulturális és politikai elnyomás

A teljes körű pusztulás okai

Mindannyiunkat a pénz kényszerített

 

Véleményem szerint sem tartható fenn örökké a jelenlegi igazságtalan és elnyomó rendszer. Egyre többen látnak a kulisszák mögé, a ködösítés ellenére. Ez optimizmusra adhat okot. Azonban - úgy vélem - időben még hosszú folyamat vár ránk, mikorra ez a jelenlegi rendszer véglegesen összeomlik.