A210 820 08 21 Creative Commons License 2024.04.25 -1 4 138741

Ikarus 280 - egy megoldás a tetőlámpák eltüntetésére teljes fényezés nélkül, így megmaradhatnak a szépen keretezett oldalablakok.

 

A nálunk ismeretlen három pozíciólámpát le kell reszelni a tető öntvényről, majd vizes polírpapírral el kell simítani a durva reszelésnyomokat.

A fújni készült tetőrészt finom vizespapírral kell érdesíteni, majd körbe kell maszkolni, elől a szélvédőkeretnél, hátul a csukló harmonikájánál, két oldalt pedig az ablaksorok felett futó ezüst csík felső vonalánál.

Saját fényezőszett híján én elvittem a buszt egy autófestékes szaküzletbe, ahol a minta alapján tökéletesen kikeverték és spray-be töltötték a kívánt színt, 3500 forintért.

Ezzel lakkbenzines zsírtalanítás, száradás és portalanítás után lehet fújni.

Én kifejezetten felülről fújtam úgy, hogy a tetőn kialakulhasson a kellő, fényes réteg, de oldalt, a maszkolásnál már ne legyen olyan vastag a festékréteg, hogy zavaróan látható legyen az elragasztás mentén a lépcső a régi és az új rétegek között. Maszkolásnál a ténylegesen elválasztott részeknél érdemes márkás szalagot ( nálam Tamiya) használni, mert az olcsóbbaknál alászivároghat a festék, vagy csúf szöszös lesz a friss réteg széle.