Rosszul tudod.
Van vírus-rezisztens fajta, kajsziban, szilvában és már őszibarackban is. A toleráns egy másik szint.
A rezisztens: nem tud megfertőződni a vírussal, így nem is fertőz tovább.
A toleráns: fertőzött és tovább is fertőz, tüneteket (levél és/vagy termés tünetek) mutathat, de a fa termésére, élettartamára csekély hatással van. Ezt mondjuk tapasztalatból tudom a pár már korábban említett fajtánál cáfolni...
A vírus-rezisztencia alapja a növényeknél, más mint a náluk magasabb rendű élőlényeknél. Itt nincsenek immunsejtek, amik "tanulnak".
A vírus lényege, hogy önállóan nem tud "élni" szaporodni, kell hozzá egy megfertőzött gazdasejt, aminek a génállományát felülírja és további vírusok termelésére állítja rá.
Érdekes módon a növényeknél a rezisztencia alapja a hiperérzékenység.
Az történik esetükben, hogy a megfertőzött sejt azonnal elpusztul, mielőtt elkezdhetné a növény további sejtjeinek megfertőzését eredményező vírusok klónozását.
Szilva esetében először megjelent ilyen regisztrált fajta a Jojo volt.
Kajszi esetében nem tudom az elsőt, de a családba tartozik az említett Anegat.
Várható, hogy amint sikerül egy rezisztens fajtát előállítani, akkor arra épülve már sorban jelennek a további rezisztens fajták.