The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.04.26 0 0 21469

Nem értem a kérdést, de megpróbálok válaszolni.

A fitoplazmának is vannak jellemző tünetei és a PPV vírusnak is. Utóbbi a kajsziban elég egyértelmű tüneteket mutat a levélen és/vagy termésen sőt a magján.

Nálam például a sharkával fertőzött kajszik magján ott vannak a gyűrű alakú foltok, de levéltünet nincs. A magon látható tüneteket kizárólag a PPV csinálja, nem fitoplazma. A kipusztult stanley szilvának először a levelein, majd a termésein, de a termés magjain is ott voltak a gyűrűk a végstádiumig.

A fertőzött kajszi fáimon fán időről időre jelennek meg rákosodások, ezért a metszésnél elég határozott vagyok, előveszem a láncfűrészt, ha szükségesnek látom. A kérgen és a metszési felületen látnom kellene a fitoplazma tüneteit, mert arra meg az nagyon jellemző. Szerencsére még nem találkoztam vele a praxisomban.

A fitoplazma ellen védekezni azért nagyobb esély van, mint a PPV vírus ellen. Szerencsére csak a szakirodalomra hivatkozhatok az előbbi esetében, az oltvány megbízható helyről érkezzen és a szívó-rágó kártevők ellen gondosan védekezni kell.

 

Nekem egyszerű a matek. Ami ellen esélyem sincs védekezni, arra legyen rezisztens!

Majd ha lesz olyan fajta, ami mindkettőre rezisztens, na akkor arra benevezek, ha éppen fát szeretnék ültetni. Bár feltételezem, addigra lesz másik 2-3 olyan vírus vagy baktérium, esetleg gomba, ami ellen jó lenne, hogy rezisztens lenne, de nem lesz az!

Ellenkező esetben a Tesco-ban kell venni az ízetlen gyümölcsöt. Olcsóbb, de szarabb is.

Előzmény: zoli1437 (21468)