Nem csak a fa idő előtti kipusztulása a problémája egy PPV fertőzésnek. A termés minősége és mennyisége is évről-évre romlik. Ha a fa viszonylag jól viseli, akkor is, csak 20 évig tart az agónia. Közben a termés cukorfoka is kisebb lesz, már ami nem hullik le idő előtt.
Ha jól emlékszem, a moníliától indultunk és én dobtam be, hogy ha valaki szeretne egy új rezisztens fajtát, akkor ne erre hegyezze ki. Erre lett rálicitálva a fitoplazmával.
Magam részéről a témát lezártam, nekem elvétve van egy-egy gallyon monília, az is inkább csak a meggyen. Gondolom nem véletlenül.
A szomszédban a fákon csámcsog a monília, gondolom ez sem véletlenül. Vírussal együtt biztos sokkal izgalmasabb, mert azok miért ne lennének vírusosak?
Tanácsot adtam a saját tudásom és tapasztalatom alapján, amit nem kell elfogadni, mert lehet, hogy hülyeség.