Elminster Aumar Creative Commons License 2024.04.28 -1 0 9962

"Már ránézésre látszik, hogy a térkép számainak kevés köze van a valósághoz,"

 

És tökéletesen igazad van!

Aki egy kicsit utánanéz a landgeist.com "térképbuzi" weboldal szemléltetésének, megtalálhatja az eredeti grafikát, amin az szerepel a jelkulcsnál, hogy "% of people that believe in God with abszolute certainty". (Kiemelés tőlem.)

Tehát a térképen nem az istenhívők aránya szerepel, ahogy a magyar "ferdítők" írták, hanem az Istenben ABSZOLÚT BIZONYOSSÁGGAL hívők. És az nem ugyanaz!

 

Hogy mennyire nem ugyanaz, azt egy kicsi további kutakodás mutatja meg: megtalálható az eredeti 2018-as PEW Research közvéleménykutatás összefoglalója is (https://www.pewresearch.org/religion/2018/10/29/eastern-and-western-europeans-differ-on-importance-of-religion-views-of-minorities-and-key-social-issues/) és abban ezt a táblázatot közölték eredményül:

 

 

Mindenkinek felhívom a figyelmét a három oszlopra: "Istenhit" (Magyarországon 59%), "abszolút bizonyosság Istenben" és "kevésbé biztosan hinni isten létezésében". Nem ugyanaz a három!

De hát @nárciszvirágszáltól nem várhatjuk el, hogy kimerítő forráskritikát alkalmazzon, hiszen ami megtetszik neki és a diliflepnijébe beleillik, azt agyatlanul hinti mindenfelé akár igaz, akár hamis csúsztatás.

 

 

(És valóban: qrvára offtopic idehozni a vallásellenes nünükéjét.)

Előzmény: Völgyvidéki (9957)