zicharonot Creative Commons License 2024.04.28 -1 3 601976

Az olajipari is elérte a légvédelem problémája. Az oroszok is tudják, mutatja a reakcó

 

 

Már a finomítók is barkácsolnak!

A tavasszal az ukrán drónok egyik kiemelt célpontja volt az orosz finomító és kőolajfeldolgozó kapacitás. Mivel az orosz légvédelem képtelen megvédeni a létesítményeket, ezért van ahol a cég saját kezébe vette a sorsát. Az elmúlt éjjel megtámadott Szlavjanszk tárolói például "tyúkólat" kaptak!Amíg csak a közvetlen határközeli létesítményeket támadták jutott mindenüvé légvédelmi rendszer, sőt idővel elektronikus elnyomó rendszer is. Aztán elkezdett nőni a drónok hatótávolsága és nem volt elég eszköz, ember. Tatársztánban a márciusi támadások után például elkezdtek géppuskás légvédelmi őrséget szervezni egykoron géppuskás tartalékosokból, jó pénzért.

Egy éve még a tartályokat támadták a ma is megtámadt iszki finomítóban Szlavjankszban a hadseregben nagy divatnak számító "tyúkólakkal vették körbe a tároló tartályokat. Nagy felület, ez már komoly szerkezeteket igényel, de a költsége zsebpénz ahhoz képest, hogy mennyibe kerül egy találat után az oltás és a termelés kiesés költsége. Szóval megcsinálták becsülettel. A képen is jól látható, hogy nem sufnituning, hanem ipari háttérrel szerelve.

 

Erre mi történt ma hajnalban? Az ukrán drónok nem a tartályokat támadták, hanem a desztillációs oszlopot. El is találták, károsodott a rendszer. Arról nincs információ, hogy az üzemépületet körbeépítették-e drónfogó hálórendszerrel. Egyébként vélhetően nem megijedtek a tartályokat védő hálóktól, mivel egy ideje már első sorban nem azokat támadják ( jó esetben eltalálnak egyet, ami kiég, lezárják , van másik tucatnyi, az üzem termel tovább. Inkább a finomítórendszert támadják, mert találat esetén jó eséllyel megszakítják az egész finomítást a javítás idejére).

 

Egyben biztosak lehetünk: a hálórendszert építő vállalkozó biztos jól keresett ezen a munkán. Minden esetre újdonságnak számít a tartályketrec.