lukacs89 Creative Commons License 2024.04.29 0 0 3705

Köszönöm. Sajnos nagyon is létező kártevő, nyugodtan olvass utána, és nagyon nehéz ellene védekezni, az érés előtt pár nappal rakja bele a petéjét a málnába. Lehet azért (sem) hallottatok róla, mert kb10 éve jelent meg MO-on (kb hasonló időben amúgy a dióburok fúróléggyel). Meg amúgy lehet sokan nem tudják mitől kukacos a málna, és azért sem ismerik. 

 

Merrefelé laksz? Elég a régió vagy a megye. :) Én Dél-Dunántúl, Somogyban. De szülőknél, Tolnában is megjelent ez a kártevő. 

 

Lehet felétek még nem ért oda, nem is kívánom neked/nektek és senkinek. Nagyon tönkre tudja tenni a málnát, és mondjuk, ha épp szerencséje van az embernek, csak a harmadát, negyedét, de akkor is elmegy tőle az étvágyunk már egy idő után. Már a 3 éves kislányom is úgy várja a málna érést, hogy apa, majd megnézzük, van-e benne kukac... Mondjuk most 3-4 héttel előrébb van a természet, kíváncsi vagyok, hogy meg fog-e jelenni a muslica is előbb, vagy majd csak júniustól. Meg egyébként a folytonérőnél okoz állítólag nagyobb gondot, mert ott folyamatosan kellene védekezni. Az egyszer érőnél elvileg jelentősen ritkítaná egy jókor időzített permetezés, de ki a fene akarja permetezni az 1-2 hét múlva érő gyümölcsöt... én biztos nem. 

 

https://agroforum.hu/szakcikkek/novenyvedelem-szakcikkek/invazios-kartevok-a-pettyesszarnyu-muslica/

Előzmény: 55judit (3704)