bilfer Creative Commons License 2024.04.29 -3 0 258254

:D

Eleve LGy nem a képzelgésed mentén gondolta az egészet (a korábbi hatalmi területről a KM-be visszaszoruló avarok = B.: "bevonultak a többiekhez a KM-be"), hanem egy új -- nem avar -- népesség beköltözését vizionálta.

 

Na látod! Ezt cáfolták meg. Már többen kifejtették, hogy a viselet gyorsan változott. (Mint a divat). A szokások is csak lassabban. 3 emberöltő alatt a visszamaradt avarok elüthettek a KM-en belül lévőktől. László, valószínűleg ezt nem vette figyelembe. A genetikusok -- igen. Ettől még lehettek "késő avarok". (Nem belső Ázsiából jöttek egy újabb hullámmal). Ezt egy alter észreveheti szakirányú képzettség nélkül is.

A Révész idézetem is félre magyarázod, pedig világos: " Alapvetően három dolgot kell megkülönböztetnünk...."   Ebben nincs benn, hogy mindenhol egyformán alakultak a dolgok.

 

UvL: "Egy jelentős lovas sereggel rendelkező államnak nem kellett várakat építenie, meg helyőrségeket fenntartania, bőven elég volt, ha az alattvalók pontosan tudják: ha kekeckednek, pár hét múlva megérkezik a durva büntetés. 1-2 kemény megtorlás és jó sokáig csend lesz utána." -- lehetett ilyen is, nem zárom ki. Kicsit furcsának tartanám, ha a Tisza mellől figyelték volna a Dnyeper vidékét! :DDD Míg a magyarok a mai moldvai részeken alkalmazhatták ezt a módszert a téli szállásuk és a legeltetési területükön, ameddig a ruszok engedték. (Volt róla szó!)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (258244)