Elminster Aumar Creative Commons License 2024.04.29 -1 2 9976

"Nincs olyan energiaforrás, aminek a kitermeléséhez nem kell környezetet pusztítani."

 

Nincs olyan emberi tevékenység, amivel ne pusztítanánk a környezetet. Még te magad is egy tízperces séta alatt tucatnyi rovart, csigát, férget pusztítasz el azzal, hogy rájuk taposol.

Úgyhogy ez az érved súlytalan. Az a lényeg, hogy MEKKORA a környezetterhelése az adott technológiának, és igyekezni kell minél lejjebb szorítani, mivelhogy nullára nem lehet levinni. És ebben a "lejjebb szorításban" egész jó eredményeket elért már a technika.

 

 

"Alapanyagot bányászni kell,"

 

Vagy nem. Mert esetleg megvan az újrahasznosításból is.

 

 

"rengeteg energiát kell befektetni az eszközök előállításához."

 

Hát, energiabefektetés nélkül semmit se lehet csinálni. Itt is az a kérdés, hogy MENNYI energiából és MIT csinálunk, hogy végül mekkora lesz a HATÉKONYSÁGA az energiafelhasználásnak. Ha 1 GWh energiából napelemeket gyártunk, akkor az hatékonyabb felhasználás, mintha e-üzemanyagot és a népek szépen elpöfögik míg tök feleslegesen A-ból B-be meg B-ből A-ba autóznak.

 

 

"És azt fosszilis energiahordozókkal lehet."

 

És ugyan már miért is?

Van valami szabály arra, hogy megújuló energiatermelőt csak és kizárólag fosszilis energiatermelővel lehet csinálni? Ez nekem új.

 

 

"Az átállás mérhetetlen károkozással jár."

 

A nemátállás meg még-mérhetetlenebb károkozással jár. Minden menjen csak úgy tovább, ahogy apánk és nagyapáink idején bevált, hiszen az biztosan jó. Konzervativizmus kimaxolva!

 

 

"Újra felhasználni az eszközöket ugyan úgy nem lehet, csak töredékesen, mint a mostaniakat."

 

Hát, például a fémeknek megvan az a jó tulajdonságunk, hogy nem vesznek el: megolvasztják, újraöntik, és kész is van a vadiúj eszköz.

Pl. az emberiség hajnala óta kibányászott összes arany itt cirkulál a gazdaságban. (Kivéve, amit eltemettek a sírokban, meg elvesztettek a tulajdonosaik.)

 

 

"Arról nem beszélve, hogy továbbra is megoldatlan az energiatárolás és a termelés szabályozása."

 

Nem megoldatlan. A technológia megvan. Több is.

Csak a bevezetéséhez beruházni kell, és amíg az energiaszolgáltatók nincsenek rászorítva, addig hülyék lennének ilyesmire pluszban költeni.

Előzmény: ketni (9970)