Háromtrilla Creative Commons License 2024.04.30 -4 2 604060

Donáth Anna:-"Egy osztálytársa szíven szúrt egy hatodikos kislányt. Az iskolában, a saját osztálytermében. Borzalmas, érthetetlen, felháborító tragédia. Valami olyan, ami nem fordulhat elő. Valami olyan, ami mindannyiunkat megrémít.

A közösségi médiában, ahogy ilyenkor lenni szokott, a vérszomj és a rasszizmus is felüti fejét. Pedig egyvalamit már most is tudunk. Ez biztosan nem faji kérdés. Ez biztosan nem bőrszínről vagy származásról szól.

Ez a borzalom az összeomló magyar iskolarendszer, egy mentálisan leépülő, gyűlöletben szocializálódó társadalom tünete. A „családbarát” kormányzat iskoláiban nincs elég pedagógus, nincs iskolapszichológus, a gyermekvédelmi rendszer leépült, nincsenek vagy nem működnek az intézmények, amik közbeavatkozhatnának. Nincs prevenció, helyette a civileket üldözi a hatalom.

Gyerekeket erőszakolnak meg az állami gondozásban, hiába kérnek segítséget. Nőket gyilkolnak meg a saját otthonukban, hiába fordulnak a hatóságokhoz, és az iskolarendszerben is egyre több a bántalmazás, az öngyilkosság. És most ez a késelés. Nem tudjuk az előzményeket, de egy ilyen agresszió soha nem a semmiből érkezik. És a gyerekeink az iskolában sincsenek biztonságban.

Aki most rasszista indulatot fűt, az segít a felelősöknek, hogy elbújjanak a számonkérés elől. A felelősöknek, akiknek meg kellett volna akadályozniuk, ami történt, a felelősöknek, akik szétverik a magyar társadalmat, akik szétverik az iskolarendszert, a szociális szférát, a gyermekvédelmet."