kbn Creative Commons License 2024.05.01 0 11 71281

"Legyen Ön is 1 milliárdos!" kvízkérdés:

 

- Miért válaszolta azt a Volánbusz és a minisztérium, hogy a nyári fürdősjáratokra nincs elég busz Komlón?

 

A.) Komló egy speciális hely, ahol nyári hétvégéken ugyanannyi (vagy több) buszra van szükség, mint iskolanapi reggeleken

 

B.) Komlóra is igaz, hogy nyári hétvégéken sokkal kisebb az utasigény, mint iskolanapi reggeleken, tehát a fürdős járatra kis áttervezéssel lenne szabad busz Komlón (még ha csak egy Credo Econell is). De a Volánbusz és a minisztérium irodáiban mindenki szakmailag dilettáns, és nem tudja ezt.

 

C.) Tökéletesen tudják, hogy lenne szabad busz. De Elon Musk már építi a Hyperloop pályát Komló és Siófok közé, ami Széles Gábor energiacellájával szinte ingyen fog üzemelni. Júniusra elkészülnek, úgyhogy felesleges betervezni a fürdős buszt, úgysem utazna rajta senki. Csakhogy a Hyperloop-beruházás hétpecsétes államtitok, ezért jobb híján kénytelenek voltak a "nincs elég busz" szakmainak látszó indokkal válaszolni, amit Gizi néni (78 éves nyugdíjas varrónő a földszint kettőből) elhisz, még ha a közlekedéshez értők szemében hülyét is csináltak magukból.

 

D.) Tökéletesen tudják, hogy lenne szabad busz. De a megye- és országbérletek bevezetésével gyakorlatilag minden járat veszteségessé vált, ráadásul az 1 milliárdos kompenzáció töredékét sem fedezi a bevételkiesésnek, ezért a Volánbusznál spórolási kényszer van. Gazdaságilag arra vannak ösztönözve, hogy új járatot még potenciális teltházzal se indítsanak el, sőt, a meglévő járatok közül is minél többet le tudjanak állítani. Csakhogy ezt nem válaszolhatták a levélre, hiszen a megye- és országbérlet a főnökük politikai terméke. Így kénytelenek voltak a "nincs elég busz" szakmainak látszó indokkal válaszolni, amit Gizi néni (78 éves nyugdíjas varrónő a földszint kettőből) elhisz, azon az áron is, hogy a közlekedéshez értők szemében hülyét csináltak magukból.

 

Nem tudom, Vágó úr, nehéz kérdés... telefonos segítséget kérjek, vagy szavaztassam meg a közönséget?

Előzmény: M41 2305 (71280)