sr1 Creative Commons License 2024.05.01 0 0 103559

80%-ban hatásos szilikátot injektálni falba meglehetősen bonyolult művelet.

- kell késziteni egy szakival egy állapotfelmérést, meg kell mérni a fal nedvességét sok helyen, nem elektronikus mérővel, hanem egy klasszikus nedvességmérővel. Az eldönti, ha egyáltalán érdemes injektálni.

Ilyen szaki nagyon kevés van és elég drágán találnak ki olyan technológiát, ami szerintük megoldja a problémát- persze a kivitelezése is sokba kerül.   

- Üreges téglában nem lehet semmit se injektáni, csak tömör falzatba   

- 50-55 vastagságú fal felett kivül- belül kell kell injektálni 

- a szilikáton kivül, kell három típusú malter (egy, ami leszigeteli a kifúrt lyukakat az injetálás után, egy másik ami levert vakolat után a lyukak kifúrása előtt fel kell vinni kb. 40cm magassan a lyukak felett - kb. 10cm, és egy harmadik, amivel vissza kell vakolni a levert vakolatot). 

- tiszta szilikátból (nem felvizezett szarból), gravitációsan, minden 10cm vastagságnak 0.8 litert kell beönteni méterenként, de három lépesben, mert szép lassan kell beszívja  fal, 12.5 centiméterenkint be kell fúrni a lyukakat 20-25 fokos szögben lefele, de azt sem egyszerre.  

- a szilikát egy sűrű folyadék, nyomással nem lehet injektálni, minden amit nyomással van beemelve az semmit sem ér, mert nem fog egy összefüggő rétegű vízszigetést késziteni a falazási fugákba.

  

  

Vannak olyan esetek, amikor nem az alapból szívja fel a nedvességet a fal, hanem:

- a szomszéd épület tűzfalá felől, hosszú ideje

- egy rég nem lakott épületbe a tetőn keresztűl ázott be a fal és megjavították a tetőt, de amennyi időt ázott a fal, annyi idő alatt fog kiszáradni (ezt sajnosan el lehet rejteni egy rövid ideig).  

Na ez a két eset akkora szívás, hogy a házat jobb eladni azonnal. 

 

Nekem elázott egy fél szuterén szolgálalati lakásom az ősszel (miután 8 éve laktam bene), két rettenetes zápor után, az alap vastag, de gyenge betonból volt (1936 épült több emeletes polgári ház) és valahol útat kapott a víz- (a környéken az összes útcát felújították- újraalapoztak mindent és minden pince beázott). Ki kellett költözzek. Megoldottam valahogy 2 hónap alatt, de rettentő drágán.  

 

 

Nade lenne egy kérdésem is:

Tiszán innen, szalmával és sárral készitett téglákból épített korabeli vályogház fala átázott - 75cm vastag- (kicserélék a vízórát és kinyitották az elzárt főcsapot- amit elzártak a tél elején, mert leengedték a vízet a rendszerbőé: egy jó hónapig áztak a falak, kb.4-5 cm víz volt két szobában). 

A ház megereszkedett, 2-4 cm. Ilyen házzal nem volt soha dolgom, nincs tapasztalatom. Van szakszerű megoldás rá?

 

 

  

Előzmény: siletto (103558)