barangolo_11 Creative Commons License 2024.05.02 -2 0 144636

A világ most afelé halad, hogy az előfizetőket a VoLTE (voice over LTE, magyarul 4G hang) szolgáltatás felé terelje és minél hamarabb ki lehessen vezetni a legacy 2G3G technológiákat és a hozzájuk kapcsolódó hálózati elemeket.

(kell a sáv + olcsóbb, ha kevesebb a technológia)

 

Az újabb telefonokkal nincs is probléma, de ahogy említetted van 1-2 régi spec célú terület, ahol még viszonylag sok 2G3G-s cucc van, pl pénztárgépek.

X ideje az új pénztárgépekbe vagy pl flottakövető cégeknél használt hardverekbe, már 4G képesség is van, pontosabban olyan kütyüt kapnak, ami már 4G-t is támogat. És a régi hw pedig kipörög y idő alatt (2-3 év).

 

A lakossági kört lehet mindenféle készülék csere akciókkal kapacitálni a modernebb készülék cserére (SMS kampány), illetve olyanokkal még, hogy az adott telekom csoport beszél az adott készülék beszállítóval, és a következő sw release-től az adott készülék sw-e már nem engedi a 2G3G technológiát választani.

És ezt a készülék gyártók kb szó nélkül be is varrják (Samsung, IPhone).

Mert sokan - hiába van volte képes készülékük, illetve volte jogosultságuk - mégsem használták a volte-t, akár szándékosan vagy akár akaratlanul nem.

Hát ez akkor a sw frissítés után megváltozik.

Ez change alapvetően honos helyzetre vonatkozik, tehát ha az eredetileg magyar készülékedbe beteszel egy külföldi kártyát, akkor a 2G 3G stb választás egy külföldi kártyának ismét megjelenik, megjelenhet, csak a Te magyar SIM-ednek nem.

Illetve értelemszerűen ha elég régi készüléket használsz, pl egy 2015-s Samsungot amire már 4-5 éve nincs sw frissítés, akkor ott is marad végig az összes rádiós technológia választás megjelenítése (függetlenül attól, hogy az a technológia elérhető-e még v sem).

 

Szívás faktor ott van, lesz a dologgal, hogy ha bedől valami a 4G hang hálózatban - két nagyságrenddel bonyolultabb mint a sima 2G felállás - akkor a telefon már nem fog tudni hová "leugrani" telefonálni ilyen gebaszok esetén.

Most még igen, már ahol van még elegendő 2G erőforrás, de az adat szolgáltatás ott már felejtős.

 

Nagyon sok operátor nem a 3G-t vezeti ki először, hanem a 2G-t, így náluk ha valami probléma van 4G hanggal, akkor a userek komolyabb döccenők nélkül tudnak tovább telefonálni és adatozni is.

Személy szerint azt gondolom, hogy alaphelyzetben egy erősebb 3G technológia (5-7 Mbit/s) bőven kiszolgálja az előfizetők 95 % -ának az igényeit.

 

 

Előzmény: tfe_tng (144628)