barangolo_11 Creative Commons License 2024.05.03 -2 0 144653

A 2G-t azért is kell lekapcsolni - és szvsz azért fogja az operátorok egy jó része legkésőbb 2030 környékén - mert kell a hely a levegőben a 4G, 5G-nek.

Ahol technológia lemaradás lesz - akár forrás hiány miatt is, ilyennek tűnnek most pl most ex Jugó egyes országai - ott értelemszerűen tovább marad majd a 2G és/v 3G.

 

Nem szeretnék erről vitát nyitni senkivel - kardoztam már másik topikban műszaki dolgokról (feleslegesen) eleget - akinek van hozzáférése az megnézheti a megfelelő oldalakon, hogy az egyes eu-s operátorok milyen éveket jelentettek be a 2G és/v 3G technológia kivezetésére. A valóság ettől majd 1-2 évvel eltér(het) a gyakorlatban. Hirtelen az egyik svájci rémlik jövőre mint első eu-s jelentkező (teljes 2G3G lekapcs). Meglátjuk mi lesz belőle.

 

USA elvileg 2G3G mentes lett volna 2023 jan 01-től, az AT&T/Cingular ekkorra már ténylegesen ki is vezette a 2G3G technológiát a hálózatából.

T-Mobile US jan 01-el kapcsolta le volna a 2G-t (3G-t már ő is lekapcsolt), de akármilyen okokból (pl volte roaming szolgáltatások hiánya) a gyakorlatban ezt ténylegesen csak idén tavasszal lépte meg (ápr 01 rémlik hirtelen).

Jelenleg ennek a 2 nagy op-nak már csak 4G, 5G NSA szolgáltatása van, akinek nincs velük megfelelő szolgáltatás szerződése, az értelemszerűen rajtuk roamingolva már nem fog tudni hagyományos módon telefonálni.

Tehát akkor itt már van is ténylegesen 1 ország, inkább kisebb földrész, ahol már hivatalosan is lekapcsolták a legacy GSM technológiát.

(kisebb csak 1-1 államot fedő US operátorok nem számítanak, illetve olyanok sem, akiknek nincs saját rádiós hálózatuk)

 

Ott van a Jahno által hivatkozott levél, ahol felhívják a figyelmet a 3G kivezetésre - bőven előre, időben - nem kell agysebésznek lenni, hogy a 2G kivezetés kb pont így fog kinézni.

És senkit sem fog érdekelni az only 2G cuccok használata, amennyiben a szolgáltató időben szól, az adott efi magára vessen (ezt kb valahol jogosnak is érzem).

Fontosabb üf esetén a cégek értelemszerűen adnak támogatást, de ha mindenki le fogja kapcsolni a 2G-t is mondjuk éven belül, akkor nem sok értelme lesz átvinni az operátorok között kártyákat.

(egyrészt mert ezek jellemzően corporate üf-k egy csomó spec dologgal, amit idő átrakni, másrészt az adott cég pár hónap múlva uazzal a problémával fog szembesülni a másik operátoron is)

 

Ahogy írtam, most is zajlanak az érintett efi-k felé készülékcsere, akármi SMS kampányok, ezt mi a túróért csinálná a szolgáltató, ha nem azért, mert eccer tényleg ki akarja és le is fogja kapcsolni a 2G-t is?

Azért mert te ezt személy szerint esetleg nem látod, vagy nincs róla info-d, az kb nem jelent semmit sem (nem sértésnek szántam)

 

Azt továbbra is fenntartom, hogy 5-10 Mbit/sec adatsebesség - mellette hagyományos sima voice szolgáltatással, ami a klasszik 3G-t jelenti - bőven kielégíti az efi igények 90%-t, és ehhez nem kell ultrabonyolult hálózati core rendszert (IMS) felépíteni és üzemeltetni.

 

A telkó szolgáltatók (is) aranyáron kapják az energiát, ezért abban egészen biztosan lehetsz, hogy az összes olyan technológia ténylegesen lekapcsolásra, kivezetésre és leszerelésre is kerül az összes olyan helyen ahol ezt számokkal alá is tudják támasztani.

 

Beszélgethetünk a sávokról is, de egyrészt abban nem vagyok annyira otthon, másrészt még hosszabb lenne a hsz ( :) )

Szerintem a mikrós átvitel sem annyira dívik már - nézd meg, hogy a Száva torony milyen üres a fénykorához képest - ahová tudnak (cellák) mindenhová üvegszálat húznak ki.

A 4G-s cellák (eNodeB) esetében már nincs szükség rádiós vezérlő központra sem (BSC, RNC) A 900 Mhz 2G szolgáltatás anno talán 2x10 Mhz-el indult.

 

(ha kérdés van, megpróbálok rá válaszolni)

 

https://nmhh.hu/dokumentum/208405/900_MHz_savismerteto_2019_12_03.pdf

 

Előzmény: Mutual Friend (144647)