Nyaky Z. Creative Commons License 2024.05.03 0 0 76

Néhány számomra fontos filmes elmondta (vagy filmes kollégáimnak említette), hogy nagyon tetszett neki „Az elbocsátott légió – a média megszállása” című filmünk, amelyet hamarosan be is fogunk mutatni. Remélem, még a nyáron. Az említett szakemberek természetesen még a „belsős” vetítésen látták (hiszen a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült), de nyilván nagyon érdekel, hogy ti, a közönség mit szóltok majd hozzá. Mert nektek készült.

A minőségét nem én fogom megítélni, de az biztos, hogy fontos, igaz film, akár Csengey Dénesnek, Csurka Istvánnak vagy Krassó Györgynek is ajánlhattuk volna. A főszereplője egy megszállott kutató (nahát), ki nem mondott nevén „Rikkancs”, akit a nagyszerű Incze József alakít. A szakértőink között megemlíthetem Borvendég Zsuzsannát vagy éppen Schiffer Andrást.

Nekem a legfontosabb, hogy egy olyan hozzám közel álló személynek is nagyon tetszett, aki politikailag teljesen máshogy gondolkodik, nem filmes, viszont nagyon sokat adok a véleményére. Ő azt mondta, hogy végig lekötötte. Ennél többet nem várhatok.

Maga a „Rikkancs” hatvanas, szarkasztikus humorú, értelmes, sokat látott, enyhén iszákos férfi. Az átmentett hálózatot kutatja már hosszú évek óta. Bölcsész-szakos egyetemistaként végzett. Fiatalon, nagy reményekkel élte át a rendszerváltást. Utcai újságárus, azaz rikkancs volt. A Magyar Narancsot olvasta, és végül az SZDSZ-re szavazott. Hamar kiábrándult belőlük, de tulajdonképpen az egész politikai rendszerből.

Háttértörténetét „karakterrajzként” írtam meg a forgatás előtt. Bár a filmből nem derül ki, elvált, van egy már felnőtt lánya. Sokáig keményen ivott, de már szigorú rendszer szerint él, csak esténként iszik, dolgozik, és kutat.

Funkcionális alkoholista és funkcionális túlélő. Jóban van már a lányával és a volt feleségével is. Elfogadták olyannak, amilyen. De ez csak a karaktere miatt fontos. Ha fontos egyáltalán.

Lényegesebb, hogy az évek, évtizedek alatt szinte fanatikus megszállottja lett a kutatásnak. Hatalmas parafatáblán rakta össze azt a hálózatot, amelyet ezen a forgatási képen is láthattok. Meglátása szerint ez a hálózat tökéletesen átmentette magát a rendszerváltás, vagy inkább rendszerváltoztatás során. És minden innen ered. Ez az ősbűn. Ebből érthetjük meg a jelent is.

Incze József nagy átéléssel hozza a karaktert. Sokat beszélgettünk a forgatás előtt és alatt. Nagy élmény volt. Reméljük, a Planet Film Studióval készített filmünk is az lesz.

Az az igazság, hogy ha tehetném, már ma levetíteném...

 

Mező Gábor 

// Az elbocsátott légió - a média megszállása című film a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül. // Producer: Zsalakó Réka (Planet Film Studió) Írta és rendezte: Mező Gábor // Főbb szerepekben: Incze József, Tóth János Gergely // Vezető operatőr: Baricsa-Horváth András //