RazorX911 Creative Commons License 2024.05.04 0 0 84527

Ismét, a múltba szeretnélek rántani benneteket...

 

Kezdjük, a Birodalom visszavág filmmel. Nem emlékezik arra valaki, hogy a filmet, ténylegesen milyen formában vetítették, a hangot illetőn a 35mm-es kópiákról? Valódi sztereó volt-e, a hangzás vagy csak monó? (Ugyanúgy VHS-en is, a '80-as években.) Amit korábban linkeltem MOKÉP-es írt kópiarészletet (sárgás színvilág), a YT-ról, azon monó a hang. (Van, lehet-e sztereó verzió is belőle?) Míg a GUILD-kiadás esetén, már elvileg sztereó a hangzás, mert mind a kettő csatorna szól, na meg újra is keverhették akkorra. (bár jó hallásom nincs.) A monó verzió, leginkább zenei téren, nem szól olyan jól, mint az egyes kalózkópiák mintái a YT-on, gondolván például, Luke és Yoda jelenetére a kunyhóban, amikor ráeszmél, ki is ő valójában. Vagy amikor Csubakka üvöltve ad hangot annak, hogy Thripio eltűnt, aztán jön az éjszakai jelenet Luke-al, Yoda és Ben erőszelleme társaságában.

 

A Csillagok háborúja esetén is fennáll, a kérdés.

 

Ugyebár, a 16mm-es verzió, feltételezésem szerint, valószínűleg monó lehet, bár tud sztereó-t (két sávot) is a formátum, de a 35mm-es kópiának, annak kéne lennie. (A Dolby-ról ne is szóljak, meg a 70mm-ről.) Ott elvileg egy az egyben másolhatták, hangcsíkkal együtt az angol kópiát és égethették rá, az oly böszme optikailag rátükrözött magyar feliratozást. (A 16mm-es számozott verzió-é jobban bejön.) Nameg, ott az MTV-s kópia is. TV-ben monóban tudták leadni, a 16mm-es kópiát, de vajon azon a tekercsen is monó lehet, a nyers hang? Bár árnyalja a képet, hogy még a németek is állítólag monó hanggal nyomták le '79-től valameddig, a mozikban, az első filmet a trilógiából.

 

Ez a kérdés fennáll, a Jedi-nél is.

 

Ami belekever ebbe, az a GUILD-trilógia megléte, mi változhatott, a korábbi állapotokhoz képest?

 

Akkor még, a "Dolby A" és a hasonszőrű technikákról ne is szóljak, volt-e itthon ilyent támogató 35mm-es vetítő, a '90-es évek előtt? Ez már, eleve sztereó hangzást feltételezne.