rferi Creative Commons License 2024.05.06 0 0 51328

Optika:

A képeken látsz egy sor arasznyi hosszú hengeres optikát, 1x-1,5x-3x-5x felirattal.

Azok az objektívek.

Azokat csak megragadod, és kitekered a gépből. A lencsék külső oldalát megpucolod, és kész is.

Ennél jobban ne szedd szét!

 

A vázon fel-le mozgatható részt - ami gyak. a mikroszkóp maga -  felfelé le lehet húzni, ha eleget tekered a fókuszálót.

Alul kiveszed az objektívet, felül leveszed az okulárt (a tárcsás izét), és ami üvegfelületet találsz, és koszos, azt megpucolod. Sűrített levegővel először lefúvatod, aztán alkoholos ruhával, vagy ha van, akkor a még jobb "Lenspen" eszközzel letakarítod teljesen.

( https://www.kamerapro.hu/kandf-concept-3in1-cleaning-kit-lenspen-kortepumpa-mikroszalas-kendo-objektiv-tisztito-3175?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw_-GxBhC1ARIsADGgDjsMIis6bDa_T10ZEHutk9JIGIzWB8zaJy8yJ3EkIk8WspMlzSsgH0AaAn-HEALw_wcB )

 

Ha az okulárok belül ennél jobban koszosak - ami esélyes -, akkor azokat még jobban szét kell szedni.

A tárcsaházat körben egyik oldalról asszem hat csavar fogja össze, míg a hátoldalról előrefelé szintén a peremén egy. Ezt mind kitekered, és szétjön.

Belül aztán lesz egy nagy üvegtárcsa, középen megfogva, ott ügyesen megmókolod a csavarokat, spec kulcsokkal, de minden látszik, és semmi extra nincs benne. Amire figyelni kell, hogy ha valahol van vékony fólia alétét-gyűrű a forgó részek alatt, akkor az oda kell visszakerüljön, mert azok általában optikai távolságok miatt való távtartók.

 

Előzmény: vaskukac (51325)