KART EMG Creative Commons License 2024.05.08 -1 0 51346

De hogy a súlyba mérnek rá (mértek rá 100 évvel ezelőtt!) arra a karcra 100nm pontossággal?

Az első méterrúd készítője Étienne Lenoir épített egy komparátort is a replikák méréséhez. Arról nem találtam ábrát, de egy 50 évvel későbbi (1850 környéke)

így nézett ki:

(forrás: https://of.unimore.it/ReteMusei/www.retemuseiuniversitari.unimore.it/site/en/home/scientific-instruments/the-introduction-of-the-decimal-metric-system-the-metric-laboratory/articolo160035487.html)

 

Fordítás (Deepl. némi korrekciókkal):

Komparátor-mikroszkóp öntöttvas alappal, amelyre két vas csúszófelületet készítettek. Ezeken a csúszófelületeket egy ugyanabból az anyagból készült szán van, amelynek elején két bronz csőmikroszkóp és egy függőleges tengely van, az alsó részen a fókuszálás szabályozására szolgáló csavarokkal felszerelve. Hátul egy függőleges bronz tartó van, amelybe egy harmadik mikroszkópot lehet behelyezni. Ez utóbbi mikroszkópot a komparátor és az osztógép számára is használják. Ezek a mikroszkópok fél milliméteres menetemelkedésű, 250 részre osztott mikrométeres csavarral vannak felszerelve, amelyet a mérések mikroszkópos egybeeséseinek különbségének mérésére használtak. Miután a minták végeit mikroszkopikus egybeeséssel helyezték el, más szóval úgy, hogy a mikroszkóppal megfigyelve a minták végpontjai egybeessenek, a mikrométeres csavaron keresztül ezredmilliméteres nagyságrendű különbségeket is fel lehet jegyezni.

 

Előzmény: jalpar (51341)