graphite30 Creative Commons License 2024.05.08 0 0 129074

Pl:

 

Ma ismét megnyertünk egy csatát.

 

Lehet, hogy tyúklépésnyi, de mégis csak előre. Ahogy az hosszú évek óta mindig volt és még most is van, a kereseti kérelmet a PKKB visszautasította azzal az indokolással, hogy a felperes a hiánypótlási felhívásnak nem tett eleget, mert nem kérte a DH 2. § 37.§ alkalmazását.

 

A felperes az érvénytelenség megállapítása esetén nem kérte az érvénytelen szerződés érvényessé vagy hatályossá nyilvánítását, hanem ragaszkodott ahhoz, hogy az érvénytelen szerződés joghatás kiváltására nem alkalmas, ezért a jogkövetkezményként a jogalap nélküli elszámolást kéri.

 

Ez az a jogellenes bírósági joggyakorlat, amit évek óta az ügyvédek elfogadtak és ezért mégis beadták úgy a kérelmet, az adós számára hátrányos elszámolással, ahogy azt a bíróság megkövetelte nyilvánvalóan a bankok érdekeit szolgálva. Nagyon sokan így megnyerték a pert és fizetnek talán ma napig is a banknak.

 

A DH törvények óta eltelt 9 év. Akik olvassák a posztokat, azok mind tudják, hogy még sok adósvédő ügyvéddel is konfliktusba kerültem, mert ez ellen a kezdetektől fogva felléptem, különösen a jogellenes elszámolások miatt is. Sajnos csak 1 ügyvéd volt aki következetesen a törvény mellett állt ki, és most végre megszületett a sok éves küzdelemnek az eredménye is.

 

Természetesen a PKKB most is visszautasította a kereseti kérelmet, de nem az történt, hogy a PKKB kívánalmainak megfelelve újra beadta a keresetet, hanem megfellebbezte az elutasító kérelmet.

Másodfokú bíróság - Fővárosi Törvényszék - hatályon kívül helyzete PKKB végzését és kötelezte a kereset befogadására és a kérelem érdemi vizsgálatára, azzal együtt, hogy DH2. 37.§-t felperes nem kérte alkalmazni.

 

Ez ugyanolyan évekig tartó küzdelem eredménye, mint amikor a felmondás érvénytelenségének vagy jogellenességének vizsgálatát dobálta vissza a PKKB és a többi bíróság. Abban a kérdésben is végül a felsőbb bíróság tett rendet.

 

Lassan és rengeteg energiabefektetéssel, de azért mégis csak haladgatunk a jó irányba. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem vigasztalja azokat, akik elbuktak, vagy úgy nyertek, hogy közben a bank járt jól, de azt gondolom, hogy csak így tudunk eljutni ahhoz a célhoz, hogy végül mindenki számára tisztességes megoldás legyen. Minden, a törvény hátrányára történő megalkuvás hátráltatja a cél elérését.

 

Nem szabad lebecsülni a tyúklépésnyi haladást sem, főleg, hogy a tojást tőle várjuk. Na jó, lehet hogy a hasonlat nem tökéletes, inkább megmosolyogtató, de legalább a küzdelem feszültségét oldja.

Előzmény: bandolesa (129069)