Ashi Valkoinen Creative Commons License 2024.05.09 0 1 238243

A baj az, hogy a jelenleg létesülő infrastruktúra többsége is kaki.

 

Budapesten belül maradva:

-Vannak a legrégebbi kerékpárutak, jellemzően térkőből kirakva. Mára össze-vissza állnak a kövek, a szegély felől jön a gaz, olyan helyen is párhuzamosan fut az úttal, előkészítve a jobbhorgokat, ahol az út keresztmetszetében lenne hely kerékpársávnak, vagy van elég hely sávval bővíteni az utat.

-Vannak a még régebbi kerékpárutak, amelyek egész egyszerűen kis forgalmú járdákon lettek kialakítva, s máris ahány méter ilyen járda két végére kikerült a kerékpárút vagy a gyalog- és kerékpárút tábla, annyi méter "új" infrastruktúraként lett eladva.

-Vannak a sehonnan-sehova sávok, ezek jellemzően valamilyen, az adott út melletti projekthez kötődnek, ahol a beruházónak elő van írva a saját ingatlanjára vezető út kialakítása + kerékpáros, zöld infra biztosítása. Ilyenkor van egy 50-100 méter új aszfalt (az ingatlan előtt), ezen a darabon van kerékpársáv, ami aztán eltűnik.

-Van a nyitott kerékpársáv, ami csak azért született, hogy keresztmetszet-szélesítés nélkül lehessen "új" infrastruktúrát létrehozni, ezt kivételesen fehér festékkel. Ami azért különösen jó, mert az eddig megszokott sárga helyett fehér, az úrvezetőket pedig senki nem vizsgáztatta le az amúgy is felelőtlen és buta jogszabály-változásból.

 

A legújabbak most a körúti bringasáv és a polleres sávok a vácin, meg az üllőin, ezek szélességben megfelelőek, de a harmaduk kanyarodósávvá változik, az útburkolat pedig ugyanaz, amit 5 évnyi metrópótlás során a buszok masszíroztak, mert ezeket már nem volt fontos kijavítani. A körúti bringasáv burkolata is kritikán aluli. A polleres sávokat ráadásul olyan sürgős volt átadni tavaly ilyentájt, hogy az indirekt balkanyarok sehol nem kerültek kialakításra. Így, aki balra akar kanyarodni, általában az ellenirány sávjában bringázik, rollerezik.

 

A kerékpáros infrastruktúra mindegyik politikai garnitúrának egy zöld szlogen, hívószó, de amikor a megvalósításra kerül a sor, akkor a lehető legolcsóbb, legmegúszósabb megoldás a cél.

Előzmény: xrami (238239)