Maximboy Creative Commons License 2024.05.10 0 1 68307

A Makita forgalmaz komplett javítócsomagot a géptípushoz, mely zsírt is tartalmaz, így kérdésem ezen része megoldódott.

 

A többi már csak ehhez kapcsolódóan írom.

 

Adott egy Makita HR2440 fúrókalapács, nem mai gyerek, 2007-es. Neten árulták, láttam benne fantáziát, megvettem, kőkemény 12e Ft-ért, annyi probléma volt vele (elmondás alapján), hogy kiesik a fúró a tokmányból.

A gépet megkaptam, ki sem próbáltam, elvittem a helyi szervizbe átnézetni, rakják rendbe.
A szerviz azt mondta, minden porcikája rendellenesen kopott, a kommutátor el van kopva stb. Kaptam rá egy javítási kalkulációt, 58e Ft-ról, meg nagy betűkkel rá volt írva, hogy a GÉP JAVÍTÁSA NEM GAZDASÁGOS! Mondom fasza, ez van. Szétbontva apró darabokra (de legalább szépen eltakarítva a belsejét is) visszakaptam kicsivel több mint 5e Ft bevizsgálási díjért cserébe.


Bedöglött pár hete a kis (12v) Makita DF032 csavarbehajtóm kapcsolója. Vagy nagyon lassan ment, vagy nagyon gyorsan, eltűnt a köztes állapot. Bevittem azt is a szervizbe. Pár napra kaptam rá a javítási árat, 38e Ft. Újan, most, 3 év garival a csupasz gép (töltő és akku nélkül) 32e Ft. Mondom fasza ez is. Nézem a tételes árajánlatot, meg a robbantott rajzot a neten, bogarászom a cikkszámokat, hát a kis gépnél a külső burkolaton kívül mindent cserélni akartak. Természetesen úgy vittem be a szervizbe, hogy csak cseréljék ki a kapcsolót. Ezt is visszakaptam, mindenféle szerviz nélkül (szintén kitakarítva), 3e Ft-ért cserébe.

Csak baszta a csőröm, valami itt nem kerek, így rendeltem egy kapcsolót és beleraktam (5 perc, minden csatlakozó gyorcsatis, forrasztani sem kell). Igen, hibátlanul működik. 

Az is megérne egy misét, hogy miért nem cserélték le csak a kapcsolót. Előírás ilyen esetben, hogy önmagában nem cserélhető? Üzletpolitika? Fogyasztói társadalom?


Ezen felbuzdulva elővettem a fúrókalapácsot is és robbantott rajz alapján összeraktam. Most volt alkalmam alaposabban átnézni az alkatrészeket, még rendes kopást se nagyon láttam rajta, nem hogy nagy mértékűt. A kommutátor tök jó állapotban, a szénkefefék egészen nagyok (később a javítószettben kaptam hozzá újat, a régi 2-3mm-el volt csak kisebb) . Előkerestem a régi árajánlatot, átnéztem a cikkszámokat, kikerestem minden olyan alkatrészt, amit cserésnek gondoltam és szépen megrendeltem. Új zsírral, csapágyakkal, O gyűrűkkel és (csak az esztétika miatt) új külső burkolattal és kofferral (akkor már az is szép új legyen) együtt nem került az egész szett 18e Ft-ba (ebből a külső burkolat és a koffer önmagában 9e Ft) . A gép gyönyörűen és hibátlanul üzemel!


Ha akkor veszem a fáradtságot és én magam ellenőrzöm le és amit szükségesnek ítélek (bontás nélkül) cserélem (funkcióváltó gomb, porvédő gumi), ez az összeg megállt volna 5e Ft-ból és a gép simán használható lett volna.

A szerszám azért esett ki a gépből, mert valaki felcserélt két alkatrészt a tokmányban.

 

Csak azért írom, ha valaki hasonlóképpen járna, vegye a fáradtságot és ne bízzon vaktában a szervizben.

A Makitához amúgy az alkatrészek meglepően konszolidált áron beszerezhetők. Az említett fúrókalapácshoz a forgórész 4840Ft, javítószett 4390Ft (O gyűrűkkel, szénkefékkel, zsírral stb.), szóval nincs extrém ára, simán cserélhető és az online elérhető robbantott rajz és hozzá tartozó alkatrész lista alapján rendelhető minden porcikája.

Előzmény: Maximboy (67878)