Igazság80 Creative Commons License 2024.05.11 0 0 2738

Más a véleményem.   És vizsgálandó az is hogy a KÖT  alak valódi szótöve mi is, mert ha a szó végi T  teszem azt a SÜ-T mintájára már képző, akkor ez nem is  K_T  vázas gyökérszó. 

 

KÖT :   csomóz,  rögzít,   csatol,  kapcsol  ,  egyesít   -----  rögzítés értelmű

 

TAK(AR) :   elfed,  rejt,  burkol,  borít ,   belep     -------- eltakartság  értelmű

 

Nem tűnnek rokonértelműnek  sehogyan sem nekem.   Amit írsz hogy mindezek  idézem  "Kulcsszó a közelítés,   két külön dolog egymáshoz húzása"   dolog is csak megválogatott szövegkörnyezetben áll meg a takarás esetében,  de általánosságban  aligha.  

 

Most két példával mindezt illusztrálva,  tucatnyit is lehetne írni de ennyi is elég lesz :

 

Jön egy felhő és eltakarja a napot.  Mi történik ?....    A láthatóságról szól a dolog.

      

Csókakő  várát kitakarják  a Vértes szomszédos bércei.  -----   A láthatóság a lényeg,  ebben az esetben a közelítés fogalma például már nem is értelmezhető.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De egyébként a KÖT  szó kapcsán  maga V. O.  is  rögtön a cikke elején pont eljut szerintem a lényegig,  akkor meg minek bonyolítja utána.))   Mert rögtön  összeKÖTI a KÉT/KETTŐ  szóval,  ami egyébként több mint gyanús hogy helytálló.  Akkor ne térjünk el már ettől ha ez a jó.

 

Csak gondoljunk bele még maga a KÖTÖtű  is pont KETTŐ tű.   Ráadásul hogy fokozzuk, itt már  2x2 ok is van arra, hogy a szavunk ez legyen.))    Írom miért :   Egyrészt mindKÉT vége hegyes.   És ami a fő, hogy PÁRBAN  használatos, KETTŐzve használják !  És maga a KÖTŐ  szó rendszerint KETTŐ dolgot hoz össze,  az összekötő utak is kettő másikat kapcsolnak.  

 

KETTŐSPONT is egy KÖTŐSPONT  !     Ha nincsen KÖTŐSKÖDÉS   KETTŐSKEDÉS  akkor ebben egyet is lehet akár már érteni.))   Számjegyet használunk, ez a kulcs !   

 

A kötés mint  összekapcsolódás  logikusan nyilván  közösíthető a "közelítés"  fogalmával,  de ez egyfajta értelmezési kérdés és nem etimológia kapcsolati kérdés.   Mert minket most az érdekel hogy miért KÖT a pontos és konkrét  hangalakja a szónak, azaz mihez KÖThető pontosan.   Szerintem is a KÉT/KETTŐ   amihez leginkább kapcsolódik.  És ha ez a jó akkor ezt felesleges megbonyolítani. 

 

KÖTVE hisz kifejezés is KÉTelkedés,  ami KETTŐs  érzés.   Kötélnek is pont kettő vége...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Carnuntum (2734)