mmormota Creative Commons License 2024.05.12 0 1 8618

Beindítottam a regeneratív vevőt. Sokat piszmogtam vele, mert ahhoz képest, hogy alig van benne alkatrész, sikerült elkötnöm. Szkóppal kellett megkeresni a hibát.

12V-ról megy a fűtés, és ez egyben az anódfesz is. Középhullámra készítettem tekercset. Hajnali 4 körül lett kész, dög fáradt voltam, így sokat nem méregettem. 

Egy 10m-es huzalt tettem rá antennának, fűtés cső földdel, tetőtérben.

 

A Kossuth rendesen jött, mást nem sikerült vennem.  Mentségére szóljon, hogy ellenpróbaként egy Retekess vevővel is meghallgattam a sávot, az se remekelt, egyetlen nagyon halk adó jött még. Az SDR zavarvédett hurok antennával vesz vagy tízet, majd megnézem, a csöves mit szól a hurokantennához. Saccra kevés lesz neki a jel, esetleg aktívan, erősítéssel - de az csalás. :-)

Remélem, kedvezőbb terjedésnél vesz majd mást is.

 

Kipróbáltam az 1377kHz-en működő usb-s műadóval, mobilról adtam a zenét, azt is rendesen vette.

A szelektivitás jó - jobb is, mint amit kinéztem belőle - nagy jelnél is szépen, kis forgókondentzátor eltekerés tartományban vette az adást.

 

A kínai ECC82-vel működött csak, a Tungsrammal nem, nem mértem utána miért, majd alvás után. Mindenesetre furcsa, hogy kétszer akkora fűtőáramot vett fel. Tiszta, olvasható felirat van rajta, a bele is nagyon hasonlít a kínaira, szóval az stimmel, hogy ECC82.

 

Egy mobilhoz kapott fülbe dugható hallgatóval próbáltam ki. A két oldalt párhuzamosan kötve 17 Ohmot mértem DC-ben. A kimenő trafó egy pici kínai hálózati trafó, 220V->12V. Így a cső kb. 5kOhm-ot lát. Van 220v->6V-os trafóm is, azzal talán jobb lesz valamivel. 

A hang nagy bemenő jelnél élvezhető, de elég halk. Látszik, hogy nem ártana még egy fokozat (vagy nagyobb tápfesz).

A neten keresgélve láttam olyan megoldást, hogy lényegében ugyanehhez a rajzhoz hozzátoldottak egy LM386-os erősítőt. Nem túl korhű... :-) 

Meg lehetne próbálni reflex megoldást, nagyobb lenne az össz erősítés, plusz ügyes kialakításnál nem az antennáre dolgozna direktben, mikor begerjed... :-)

 

A rezgőkör megcsapolása 25%-nál van. Ezzel a gerjedés kb. fél tápfesznél indul be. Talán csökkenteni kellene az arányt, akkor nagyobb tápfesznél állna be a határ, kedvezőbb lenne az első trióda munkapontja. 

 

A mellékelt rajzot építettem meg, annyi módosítással, hogy tettem külön antenna illesztő tekercseket is.