Leslie07 Creative Commons License 2024.05.12 -1 1 196103

 Szerinte JHVH az egy ókori bálványisten neve, amit már jóval Jézus előtt bizonyos zsidók imádtak."

 

Nem szerintem, hanem régészeti leletek által bizonyított tény, hogy YHWH az egyiptomiak istene volt. Erről tanúskodnak az egyiptomi bálványistenek templomoszlopain a feliratok, és az ott megtalált sírfeliratok.

 

YHWH Mésa király istene is volt Omri idejében. Az Izrael Istenétől, Adómtól eltévelyedett Omri ellopta a moábiták YHWH istenének edényeit,amit később Mésa visszaszerzett tőle. 

 

Erről a Moábita kő tanúskodik.

 

Sem az Úr Jézus ,sem tanítványai, de a korai keresztények sem említik írásaikban 

a YHWH istennevet. Sőt az Úr Jézus korában élt Philon Júdeus,aki írástudóként Mózes

írásaihoz tanulmányt írt,sehol nem említi írásaiban a YHWH nevet semmilyen formában.

 

A Leningrádi Códex keletkezését hét évszázaddal megelőző latin fordítás sem tartalmazta. De nincs benne a Septuaginta szentírásban sem. Kivéve azokat,amelyekbe

a kumráni napimádó varázsló szekta tanítói belehamisították.

 

Mindenesetre a Jézus földi szolgálata idején élt Philon Júdeus - aki írásai szerint bírtokában volt azoknak az írásoknak,amelyből a Septuaginta készült nem tesz említést arról,hogy azokban a borjúisten YHWH neve benne lett volna,de az  általa idézett Mózes írásai sem tartalmazzák azt.

 

Mivel a Septuaginta fordítást megelőző időkből egyetlen olyan írás sem maradt fenn,

amely tartalmazná a YHWH istennevet, ezzel ellentétben számos olyan régészeti bizonyíték áll rendelkezésünkre, amelyekből egyértelmű, hogy YHWH Izrael fiai pogány ellenségeinek istene volt, a név pogány eredete évtizedek óta bizonyított tény.

 

 

 

 

Előzmény: Ayrton64,5 (196098)