mmormota Creative Commons License 2024.05.12 0 1 8624

Játszottam egy kicsit a vevővel, sokat javult a vétel. 

 

Az első és legfontosabb, hogy ki kell húzni a konnektorból azt a dobozt, ami Ethernet jelet visz át a 230V-os vezetéken. Ez egy rémes zavarforrás, impulzus-szerű jelcsomagokat ad, mindent zavar, a szkópon is látom, akármit mérek. Ki fogom váltani valamivel. A rádióban kerreg, elnyom mindent.TV-hez kell, ha kihúzom, a feleségem nem tud TV-t nézni, és tiltakozik. :-) 

 

Most, 6 óra körül, 3 adó jön tisztán, 540, 873, 1188kHz -  a helyi adók. A szkóppal lehet mérni a frekvenciát, gerjedésbe tekerem, minimum fütty hangmagasság. :-) 

 

Szerintem pont úgy működik, ahogy tervezték. Szépen, fokozatosan lehet a visszacsatolást állítani.

Jó lenne érzékenységet mérni, sajnos nincs AM szignálgenerátorom. Majd kitalálok valamit.

 

Próbáltam több antenna illesztést. A 10 menetes vált be legjobban,van még 20 és 30 menet, a 75 menete rezgőkör mellett. Próbáltam 22pF-fel közvetlenül a rezgőkör meleg pontra is kötni, mindenhogy megy, de zaj és szelektivitás szempontból legjobb a 10 menete csatoló.

 

Valami miatt azt is szereti, ha a fútés réz csöve mellett a szkóp földet (=hálózati védőföld) is rákötöm. Lelke van.

 

Nagyobb hangerő kellene, plusz egy cső, lehetőleg olyan, ami képes nagyobb anódáramra 12V-on. Pl. egy szovjet ceruza pentóda. Ha jó, lecserélem az ECC82-t is. Melyik a legalkalmasabb típus?

Nem árulják ezeket a neten?  A legközelebbi börze idején pont a Balatonon leszek. Esetleg egy RF antenna erősítő fokozat se ártana, kicsit nagyobb érzékenység, és nem működne helyi adóként, ha gerjed... :-) 

 

A Tungsram ECC82 nem jó. Mivel a specifikáltnál sokkal nagyobb a fűtőárama, azt hittem, esetleg fűtés-katód zárlat, de nem, legalábbis hidegen nem.

Előzmény: _nyunyuka (8623)