Schenouda Creative Commons License 2024.05.14 0 3 20445

Itt teljesen el lett kanyarítva ez a fejlett civilizáció és az „írás” kapcsolata. Meg hogy odaferdíteni, hogy a hagyományos írás véget ír (senki nem állította, hogy: nem, hisz sokkal egyszerűbb ma már bepötyögni a gépbe egy szöveget, mint papírra leírni. De ez még ugyanúgy „írás”.)

Először is én azt állítottam, nincs fejlett civilizáció írás nélkül (azaz gondolatokat lejegyző jelek nélkül). Ezt az emberiség első civilizációira értettem (sumerek, egyiptomiak, kínaiak, stb). Egyszerűen e nélkül nincs felemelkedés. Ehelyett itt olyasmiről beszélni, hogy majd évezredek múlva, vagy millió évek múlva (ez már teljes hülyeség), nem lesz írás, ráadásul ilyen scifi-szerűen...

Szerintem írás mindig lesz, míg civilizált ember lesz. Ahogyan pár civilizációs találmány is lesz, legegyszerűbbektől (pld. ilyenekre gondolok: ék, kerék, fésű, lábbeli, ruházat és hasonlók). Azt elismertük, hogy egy 10 ezer évvel ezelőtti gyerek intelligencia szintje nem volt alacsonyabb egy mainál, ilyen téren akkor egy 10 ezer évvel későbbié sem lesz magasabb. Ha egy tudományos indíttatású gyerek el akarja olvasni a Gilgames-eposz, Homérosz Iliászát vagy Sztrabón Geographikáját, most megteheti, s tök mindegy hogy papírról olvassa el vagy képernyőről. Egyszerűen csak olvasni kell tudni, ismerni kell a betűket.

Egy 10 ezer évvel későbbi gyerek ezeket szerintetek, hogy „olvassa” el ezeket? Valaki felolvassa nekik? Besugározzák az agyába? Hogy értünk meg egy szöveget jobban, ha olvassuk vagy ha…? Mi lenne a másik módszer, ha nincs írás?