Igazság80 Creative Commons License 2024.05.14 0 0 2781

A gömbölyűség,  kerekdedség,  körösség,    görbeség, körívesség  annyira  általános dolog a világunkban hogy  bármilyen gyökbe     könnyedén belebeszélem  jól megválasztott példaszavakkal illusztrálva.  

 

Attól még mert valami kerek és görbe még korántsem kell hogy a hangalak erre mutasson,  és egyébként gyakran nem is mutat erre.   Elég csak a gyümölcsökre gondolni többek közt,  a túlnyomó része letagadhatatlanul gömbölyű,  de legalább kerek.  De ha nem, akkor is köríves görbe vonalvezetésű, mint mondjuk a banán.   Négyzet formájú gyümölccsel ritkán találkozunk a természetben. 

 

ALMA,  KÖRTE (ez tényleg körgyökös épp) ,   SZILVA,  CSERESZNYE,  MEGGY,    SOM,  CSIPKEBOGYÓ,   KÖKÉNY ---erre külön kitérek, mert ebbe is szeretik belemagyarázni hogy azért "KÖ"  kezdetű.  Hát nem azért,  a KÖK alatt a színét kell értsük, KÉK !  

 

Aztán még :   BANÁN,  NARANCS,  RIBIZLI,  EGRES,  BARACK,   DINNYE,  MÁLNA,  EPER,  SZEDER,  SZŐLŐ,  ÁFONYA,  GALAGONYA,  CITROM,   BERKENYE,   BIRS,  SZAMÓCA,  és stb...

 

Túlnyomórészt a szavak nem foglalkoznak hangtanilag a kerekded/köríves ,  gömbölyű formával,  hanem  egészen más a névadás ötlete.   De amúgy van K_R  és G_R   hangvázas szavunk bőségesen,  ezeken lesz sok körértelmű szó a magyar nyelvben.   Most a halom idegen átírást nem említem, az egy másik jelenség mikor a szavunkat egy az egyben átszerkesztik  és ezért azonosíthatunk 20 féle KÖR-t  is  más nyelvek szótáraiban.

 

Attól még hogy egy szót nem ért egy nyelvész és történetesen épp a formája köríves a dolognak vagy épp pont gömbölyded,  vagy bárhogyan közösíthető némiképp  görbeséggel/gömbformával  még egyáltalán nem biztos hogy ebből is készült valóban el a szó.       A K_P sem,   A "KOP"  egy hangutánzó gyökszó.

 

KOPOG,  KOPPAN, KOPÁCS,  KOPÁNCS,  KAPA, KIPP-KOPP,  KAPAR  és ha érteni akarjuk a KOPORsó dolgot, itt érdemes kapcsolatot keresni.  KUPA, KOP-ONYA  hangutánzó eredetű szó,  de fejértelmű   lett,  és a további szóképzés a K_P  dolgot gyakran fejként azonosítja ami valóban gömbölyű. 

 

Na de a hangutánzás okán lett K_P a fej szinonimaszava, és nem a gömbölyűsége okán.   tehát a KÁPOSZTA  KÁP-ja  az FEJértelmű és nem gömbölyűséget jelent.  Egy FEJ káposztát kérünk még ma is a piacon !   1: hangutánzó  gyökből  KOP/KÁP/KUP (=FEJ)   2:  Fejformája okán mint hasonlat  a káposzta kezdőhanghármasa.   Tehát ez esetben a KÁP=FEJ  jelentésű, és nem gömb jelentésű.  Még akkor is ha a fej épp gömbölyű.

 

De ettől még hangutánzó eredetű gyök a K_P ,  és nem változtatható ez meg nyilván  visszamenőleg csak azért mert sokkal később  kialakult  egy másik értelmezés is a gyökön.  Azaz utólag nem változhat meg az eredet.  ))...