Auralianus Creative Commons License 2024.05.15 0 0 1295440

Ha en lenyirom a sajat kertemben a fuvet es senkinek nem szamlaztam erte semmit, akkor az nem noveli a GDP-t. Ha lenyirjuk egymas kertjeben a fuvet es szamlazunk erte egymasnak penzt, akkor meg noveltuk a GDP-t. Az eloszoba kitakaritasaval es a boltba jarassal is pont ez a helyzet.

Ha osszeveted a GDP-t meg az altalanos joletet Kinaban, az USA-ban az EU-ban meg Japanban, akkor igen jol lathato, hogy az altalanos joletnek es a GDP bovulesenek egymashoz vajmi keves koze van. Hacsak nem feltetelezzuk, hogy Japanban meg az EU-ban az atlagpolgar eletszinvonala TENYLEG stagnal, mikozben Kinaban meg evrol evre javul akkor szerintem akar abba is lehet hagyni a GDP alakulasa folotti aggodast. Igen vicces lenne egyebkent bearazni a GDP-be a gazdasagi tevekenyseggel jaro kornyezeti karokozast meg mondjuk korrigalni a mindenkori allami hitelallomannyal (vagyis ezeket levonni belole) es ugy szamolgatni...

 

...miert nem teszik? Azert nem, mert a gazdasagi szereplok szamara a NEM beleszamitasuk rengeteg elonnyel jar, a beszamitasuk meg egybol olyan modon sulyozna at a rendszert amit pillanatok alatt vetne veget a profitjuk kovetkezmenyek nelkuli hizlalasanak.... a vonatkozo koltsegek ugyanis a tarsadalomnal csapodnak le... ezert is irtam arrol, hogy a jovedelemsapka ebben a rendszerben mar evek ota letezik a tarsadalom nem kivaltsagos resze szamara. Vagyis te abba a hibaba esel, hogy a fejletlenebb orszagok alacsonyabb bazisrol inditott kezdeti novekedeset vegtelenbe huzhato egyenesnek hiszed, holott korantsem az (lasd az altalam tegnap Logonak irottakat errol)... gyakorlatilag a 6-9-6-nak hala ok sokkal alacsonyabb nivo mellett ertek el a jovedelmi plafont.

Előzmény: szilvatövis (1295437)