csinborasszó Creative Commons License 2024.05.15 0 2 607366

Ukrajna újabb orosz offenzívával néz szembe északon. Moszkva május 10-én indított újabb támadása Harkivot, az ország második legnagyobb városát fenyegeti, amely az orosz határtól mintegy harminc kilométerre fekszik. Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki pénteken hivatalos látogatást tett volna Madridban, lemondta minden külföldi látogatását.

Ukrajna az orosz erők folyamatos nyomására visszavonta csapatait a határ menti Harkiv régió több falujából. A katonák heves tűz alá kerültek, és „előnyösebb pozíciókba” vonultak az északkeleti régió két területén – közölte egy katonai szóvivő. 

A két éve tartó háborúban Ukrajna jellemzően ezt a fajta szóhasználatot használta a visszavonulás jelzésére.

Most úgy tűnik, Volodimir Zelenszkij is visszavonul. Az ukrán elnök ugyanis lemondott minden közelgő külföldi utazást, mivel az ukrán csapatok az újabb határon átnyúló támadás megfékezéséért küzdenek északon, és több várost és falut heves tűz alá vettek – írja a BBC.

Sajtótitkára, Szerhij Nikiforov közölte, hogy az elnök „utasítást adott arra, hogy az elkövetkező napokra tervezett valamennyi nemzetközi eseményt halasszák el, és egyeztessék az új időpontokat”.

A hadsereg szóvivője közleményben közölte, a Lukjanci és Volcsanszk térségéből a csapatok kivonásáról szóló döntést „katonáink életének megóvása és a veszteségek elkerülése érdekében” hozták meg. 

Azt mondták, a helyzet „továbbra is nehéz”, de kitartottak amellett, hogy erőik „nem engedik, hogy az orosz megszállók megvethessék a lábukat”. Ukrajna hírszerzési vezetője, Kirilo Budanov korábban azt mondta, hogy a csapatok stabilizálták a frontvonalat.

Előzmény: HMAS Anduril (607365)