The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.05.19 0 0 8969

Kb hasonló helyzetben voltam, már ami a várható érési időt illeti.

 

Ilyen őrült időjárás mellett nem lehet megbízható prognózisokat felállítani. Nálam is jóval előbbre tartunk az éréssel.

Múlt héten permeteztem felszívódó rovarölővel, elvben 10 nap múlva terveztem volna ismételni. Ez esett volna keddre (május 21-re). Most azt látom, hogy az érdi meggy, ami június közepétől érik a hagyomány szerint "normálisan", már elkezdett pirulni, különösen a fa tetején és déli oldalán. Előrehoztam az utolsó permetezést tegnap reggelre, azaz 7 napra.

Ha nem változik az érés üteme, akkor a jövő hét végén már lehetne kóstolgatni, de így ez elmarad. Két hét múlva június 1-én tuti teljes érésben lesz. Addigra letelik az ÉVI.

Ha tartottam volna az eredeti tervezett ütemet, akkor június 4-én lehetne szedni, ami ráadásul nem is lenne praktikus, lévén nem hétvégére esik.

 

Nem olyan katasztrófa, ha tovább a fán van a permetezett termés még pár napot. Elvben a cseresznyelégy ellen lett permetezve, tehát az egyik fő rothadási ok nagyjából blokkolva van. Jégeső és vihar ellen meg úgysem tudnék mit csinálni, legfeljebb utána Teldorral megszórom (3 nap ÉVI).

Ha meg tovább a fán marad és bejön a számításom, akkor édesebb, finomabb lesz a termés.

A Teldornak amúgy van egy érdekes előnye. Mivel a fa teteje és déli oldalának külső fele érik a leggyorsabban, ráadásul itt relatíve egyenletes fedést lehet a Teldorral elérni, a moníliás rothadástól ezt meg lehet védeni. Egyes években, ha még ráadásul kánikulai időjárás is volt, akkor mire a teljes fa beérett, itt az érdi meggy elkezdtek aszalódni és nagyon-nagyon finom volt!

Előzmény: lukacs89 (8968)