81713 Creative Commons License 2000.06.06 0 0 12
Kedves bubus!

Nem mondom, fogós kis sztori.

Egészen véletlenül egy ismerősöm barátjának a sógórának a másodunokatestvére (a továbbiakban: illető) valami hasonló helyzetbe keveredett, tőle hallottam, hogy mi történt.

(Mert ugye beszélgetünk.:))

Elég nagy a zűrzavar ezügyben. Képzeld el: a Ctv. 29.§ (1) bekezdése általános szabályként a változástól számított 30 napon belüli bejelentési kötelezettséget ír elő a cégbíróság felé. Hogy bonyolítsuk a helyzetet a jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok számára a jegyzett tőke változásának bejelentési kötelezettsége -a Ctv 29.§ (4) bekezdése alapján- a változástól számított 60 nap.

A változások -a Ctv. 30.§ (1)-(2) bekezdések kivételével- csak a bejegyzéssel és a bejegyzés időpontjával jönnek létre, tehát nincs visszamenőleges hatálya a cégbírósági végzésnek.

Nézzük mit ír elő az Art.:
"Art. 15. § (1) Az adózónak az adókötelezettségét érintõ olyan változást - a megváltozott természetes azonosító adatok, és a 14. § (2) bekezdésében foglaltak kivételével -, amelyrõl a cégbíróság, illetve a gazdasági kamara külön jogszabály alapján az adóhatóságot nem köteles értesíteni, annak bekövetkezésétõl számított 15 napon belül az elõírt nyomtatványon közvetlenül az állami és az önkormányzati adóhatóságnak kell bejelentenie."

Az illető az általa önkéntes és jogkövető eljárásban azt tette, hogy a cégbírósághoz benyújtott változásbejegyzési kérelem iktatóbélyegzővel ellátott példányának csatolásával, a területileg illetékes adóhivatal ügyfélszolgálatán be óhajtotta adni az APEH által rendszeresített változás-bejelentési formanyomtatványt. Azt hallottam, hogy nem jött neki össze a dolog, mert az ügyintéző elhajtotta. Na de az illető sem volt egészen kezdő, ezért körmönfont módon, ajánlott, tértivevényes küldeményben a királyi postára bízta az iratok célbajuttatását.

APEH reagálásról nem hallottam, és meg sem bírságolták.

Tanulság: A cégbíróságon duplán kell az iratátvételt igazoló változásbejegyzési kérelem iktatását eredeti bélyegzővel ellátatni, és ebből az egyiket megküldeni az APEH-nak, ha kell a posta útján, mert így nincs helye mulasztási bírság kiszabásának. Sőt, ha továbbmegyünk még a cégbírósági okiratra sincs szükség.

Ugyanakkor fennmarad a jogharmonizáció kérdése. A cégbíróságnak 30, illetve 60 napon belül kell a változást bejelenteni, míg az APEH-nak 15 napon belül. Érdekes.

Ügyédet, vagy ügyvédi irodát perelni az álmoskönyv szerint baljós vállalkozás szvsz.

A kézbesítési kérdésedet illetőleg: ha gondolod belemászhatunk -hallottam ilyen történetet is :)- de az igen-igen hosszú lesz, mert sok-sok jogszabály rendelkezik a témáról.

Köszönöm megtisztelő kérdésed, 10telettel:
A Dagotta

Előzmény: bubus (10)