81713 Creative Commons License 2000.06.10 0 0 47
Tanmesék a Százholdas pagonyból VI. rész

Csacsi lihegve nyitott be Bagolyhoz, aki csodálkozott is rajta, mert nem az a hír járta Csacsiról, hogy túl fürge lenne, így hát kíváncsian nézett ki abakusza mögül.

-Baj van Bagoly komám! –lihegte Csacsi.
-Az egyik buszvezetőm megbetegedett, és úgy néz ki sokáig lesz betegállományban. Neki is nagy a családja, most volt nálam a felesége és kérdezte, hogy mi lesz velük? Adtam neki egy kis pénzt, aztán jöttem is hozzád.

-Van róla papír? –érdeklődött Bagoly.
-Látod azt elfelejtettem! –rémült meg Csacsi.
-Kivételesen nem baj, mert így legalább letagadhatod. –jegyezte meg Bagoly.
-Nem értem. –mondta Csacsi.
-Gondolom a szokott módon fizetted a fiút ugye? Minimálbéren, a többit meg úgy számoltátok el, mintha az utasoktól kapná borravalónak.
-Hát persze, mert csak így tudtam viszonylag olcsón utaztani.
-Nna, majd valamit kitalálunk, de kicsit sokba fog kerülni, arra készülj fel öreg hátas barátom!
-Nagyon kérlek segíts nekem Bagoly, mert ha nagy a baj, akkor jön a felesége az újságírókkal, a síró gyerekekkel, aztán jönnek a dézsmaellenőrök és úgy megforgatják a céget, hogy semmim se marad! –kérlelte Csacsi.
-Menj most haza, majd kigondolok valamit. -mondta Bagoly, és belemerült a jog tanulmányozásába.

Eltelt néhány óra, és Bagoly Malackához fordult:

-Hát nem mondom nehéz ügy, itt mindenki vesztes lesz. –morogta.
-Miért? –érdeklődött Malacka.
-Tudod kis barátom azért, mert a mufurcok úgy számolnak, hogy az előző évi ispotályozási járulék alapját képező jövedelme lesz a táppénz alapja és ennek a 70%-át folyósítják. A minimálbér utáni 70% meg hát annyi, mintha nem is kapná. Mondjuk ezen még tudok segíteni egy kicsit, mert benyújtunk egy tavalyi évre vonatkozó önrevíziót és megemeljük az alkalmazott munkabérét annyira, hogy valami épkézláb pénzt kapjon a mufurcoktól. Mondjuk azon az alapon, hogy évvégén kapott jó sok prémiumot, én meg elfelejtettem lekönyvelni és bevallani. Aztán Csacsi fizetheti a többletdézsmát, az ispotályozási járulékot, a táppénzhozzájárulást, az önellenőrzési pótlékot, késedelmi kamatot, a bírságot talán megússza. És ez még semmi, mert a mufurcok nagyon meg fogják a céget vizsgálni.
-De Bagoly, hát miért van akkor olyan nagy baj? –értetlenkedett Malacka.
-Tudod a mufurcok se egészen hülyék, sejteni fogják mire megy ki a játék, és nagyon nem szeretnek fizetni, ahogy mi sem. Ezt a békát még valahogy letolom a torkukon, de mi lesz, ha nagyobb a baj, és leszázalékolják a sofőrt? Mert a kegydíjalapja az olyan kevés lesz, hogy mindenképpen szerezniük kell valahonnan jövedelmet. És mit csinálhat? Pereli Csacsit, hogy dézsmát csalt, mert nem jelentette be a valós pénzét. Ezzel ugyan saját magát is fejelenti, de neki már nincs mit veszítenie, és ez a legrosszabb. Tudod ez a legrémísztőbb az egész mufurc rendszerben. Egy bizonyos határig hajlandó engedni, hogy csaljál, mert élni akarsz, de ha bajban vagy ezen az alapon megtagadhat minden segítséget, és azt mondhatja együtt csaltatok, hát verjétek le egymáson, hogy ki fizessen, és még bűnbakokat is tud kreálni. Most csak azért imádkozhatunk, hogy mihamarabb gyógyuljon meg a fiú! Szólok is Csacsinak keressen valami ismerőst a felcserek között, hátha tud segíteni.

És Bagoly elkezde keresgélni Csacsi pergamenjeit.

Itt a vége, fuss el véle!

10telettel:
A Dagotta