81713 Creative Commons License 2000.06.13 0 0 83
Kedves Csülök!

Igazán nagy örömmel, és szeretettel üdvözöllek a topicban!
Különösen azért, mert hozzászólásaid finoman árnyalják az itt leírtakat. Nagyjából erre gondoltam amikor elindítottam ezt a topicot, ahol ugye csak virtuálisan beszélgetünk. A kollektív bölcsesség minden körülmények között magasabb rendű tudást eredményez, mint bárkinek az egyéni bölcselmei.

Engedelmeddel tovább árnyalnám a közismert mufurc főmufti tippjét.

Egyetlen apró nüansz nem tecc:
A lopást bevallani 6 év elteltével

Ha a lopást különösen nagy értékre követte el a delikvens, annak a Btk 316.§ (6) bek. a) pontja alapján, a büntetési tétel felső határa 8 év. Vizsgáljuk meg a büntethetőség elévülésének szabályait. A Btk 33.§ (1) bek. b.) pontja alapján a büntethetőség elévül: egyéb bűncselekmény esetén a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább három év elteltével. Tehát a delikvens még büntethető. Ez nem kívánatos. Mi a teendő? A büntetőjog ismeri a jogtalan elsajátítás fogalmát, idézem:

"325. § (1) Aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja, avagy nyolc nap alatt a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, úgyszintén aki a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja vagy nyolc nap alatt vissza nem adja, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő."

Mit mond ilyenkor delikvensünk? Pontosan. Találta, csak nem adta át(vissza). Még ilyet?

10telettel:
A Dagotta

Előzmény: Gorcsev (80)