81713 Creative Commons License 2000.06.17 0 0 110
Kedves Kartácsak!

Egyik kedves olvasóm –egyébként kolléga- dobott egy emilt, amiben egy tévedésre hívta föl a figyelmemet. Amit írtam(96):

"Nem kell szükségszerűen a Gt szerinti céget(gazdasági társaságot) feltételezni ahhoz, hogy egy személygépkocsi cégautónak minősüljön. Egyéni vállakozónak is lehet kizárólagos üzemi járműként nyilvántartott személygépkocsija, amit adott esetben magáncélra is használhat."

Ezzel szemben a Szja 11. sz. mellékletében az alábbi bekezdés található:

"Kizárólag üzemi célt szolgálnak azok a tárgyi eszközök és nem anyagi javak, amelyeket a magánszemély önálló tevékenységével (tevékenységeivel) kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják. Nem minősülhet kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek a személygépkocsi."

Nos, első ránézésre valóban ellentmondásnak tűnik a dolog. Azt írtam, hogy Egyéni vállalkozónak is lehet. Értem ezalatt az olyan egyéni vállalkozót, aki a társasági adó hatálya alá bejelentkezett. Ettől még egyéni vállalkozó maradt, mi több magánszemély is, de már a Tao vonatkozik rá, ahol viszont nincs ilyen tiltás.

Mindenesetre köszönöm a kedves kollégának a figyelemfelhívást, szükség van rá, hogy pontosítsunk egyes fogalmakat, eljárásokat, mert adott esetben a nem szakemberek könnyen félreérthetik, de olykor még tapasztalt szakemberek is tanácstalanul állnak egy-egy kérdés előtt.

10telettel:
A Dagotta