81713 Creative Commons License 2000.06.17 0 0 112
Kedves Pocak!

1.) Lyól érted. Vásárolni bárkitől vásárolhat.
Kérdés, hogy célszerű-e magánszemélytől közvetlenül vásárolni? Nem igazán, mert a magánszemély nem alanya az ÁFA-dézsmának, így cég elveszíti ÁFA-levonási jogát. Ezért célszerűbb azt a bizonyos rugalmasabb világszemléletű használtcikk-kereskedőt igénybe venni. És lehetőleg a magánszemélynek is legyen számlája arról, amit éppen elad.
Sok-sok apróság? Hát elvben lehetséges, de itt már lólábügyi kilógászat is fennforoghat. Igazán hülyén nézne ki, 15 db ceruzabelet, meg 3db zsebszámológépet magánszemélytől venni, de nem kizárt.:)

2.) Nagyjából. A 10rugó Az csak a magánszemély és a kifizető közötti korlátozás. Mivel a Szja szövegszerkezete 10 rugót el nem érő összeget említ, a cég legfeljebb 9999 Ft-ot fizethet ki egy magánszemélynek. Hogy hány magánszemélynek az nincs korlátozva, csak a végöszzeg 200e forintban. Jja, és a kamat sem let több mint a (mindenkori jegybanki alapkamat+5)%.

3.) Az adószám esetünkben adóazonosító jel, Art 12.§. Adószámot kizárólag akkor kell kérni, ha valamilyen módon az ÁFA alany lesz a magányszemély. Ilyen ok lehet például a ha kapott ellenérték meghaladja az ÁFA alanyi adómentességre jogosító határt.
Az ingatlan bérbeadás kizárólag önálló tevékenységként végezhető.

10telettel:
A Dagotta

PS: Benéztem a linkre, és ezügyben ha lehet egy személyes kérésem: jópofa, de a 10-edét ha értem. Egy nyersfordítást dobnál emilben? Azután honosítanám, és ha úgy gondolod a topicban közzétenném. Köszi.

Előzmény: Pocak (111)